Domino-ul măsurilor anticriză: plata TVA la încasarea facturii a căzut!

0
 
Planul de masuri anticriza alcatuit de ministrii Guvernului Boc sufera ajustari aproape zilnice din cauza reevaluarilor privind impactul asupra bugetului si a presiunilor exercitate de partenerii de dialog. Astfel, propunerea ca TVA să fie plătită la încasarea facturii şi nu la emitere, cum stabileşte legislaţia actuală, nu va figura printre măsurile anticriză aprobate de Guvern, întrucît introducerea unei astfel de prevederi ar însemna un minus de încasări la buget de 938 milioane de lei.
 
Mediul de afaceri reactioneaza si catalogheaza situatia drept o "anomalie", pe care statul o tolereaza pentru a se finanţa din banii firmelor, restituirea TVA presupunand una dintre cele mai birocratice proceduri, sustine evenimentul.ro.
 
"Statul preferă, decat să se împrumute de a bănci, să ia credit de la firme private, prin încasarea acestui TVA. Eu, ca şi patron de firmă, devin dator la Finanţe, pentru că sunt obligat să achit taxe şi impozite, TVA, şi atunci ajung ca un cerşetor în faţa statului", a declarat Neculai Viţelaru, preşedintele Patronatului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (PIMM) Iaşi.
 
In context, Alianţa Confederaţiilor Patronale a solicitat Guvernului modificarea în regim de urgenţă a Codului fiscal în vederea reglementării plăţii TVA la încasarea facturilor şi respectarea principiului constituţional instituit de art. 56 alin. (2) din Constituţia României, potrivit cu care "sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale".
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.