EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Proiectul bugetului pe 2009 va fi discutat în şedinţa de guvern

0
 
Premierul Emil Boc a declarat miercuri (28 ianuarie 2009) după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor Publice cu sindicatele şi patronatele, că joi, la Guvern, va avea loc o discuţie pe buget, ţinând cont de toate consultările şi discuţiile care au avut loc, însă a dat de înţeles că nu va exista un vot final în şedinţă.
Boc a arătat că, în vederea elaborării formei finale a proiectului de buget, au avut loc consultări atât cu partenerii sociali, sindicate şi patronate, cât şi cu cele două partide componente ale Parteneriatului pentru România, PSD şi PD-L.
 
"Suntem aproape în faza finală a consultărilor cu partenerii sociali, avem o şedinţă a coaliţiei în această după-amiază, ca mâine să putem lua decizii politice în Guvern. Mâine vom da un răspuns la toate întrebările" – a precizat primul-ministru.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu i-a primit, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanţii patronatelor, declarând la începutul discuţiilor că singura soluţie în momentul de faţă este substituirea lipsei de finanţare din economie cu resurse din buget.
 

"De aceea am şi lansat acea variantă, cu motivaţiile sale, ca pentru o perioadă de şase luni să încercăm un moratoriu asupra creşterii salariilor. Îmi este foarte clar că, în momentul de faţă, salariile din sectorul bugetar sunt mai mari decât cele din zona de producţie, ceea ce reprezintă o oarecare anomalie. Evaluările pe plan mondial confirmă că prognoza economică este mai rea decât cea anunţată în octombrie. Este clar că nimeni nu a putut să evalueze corect adâncimea crizei economice declanşată ca efect al crizei financiare. Bine că nu suntem şi într-o criză a băncilor şi lucrurile se limitează la criză economică", a spus Băsescu.
 
El a spus, însă, că fondul crizei economice se traduce în perspectiva pierderilor locurilor de muncă.
Pe aceeaşi temă, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri noapte, că liniile generale ale negocierii politice cu privire la proiectul de buget pe anul 2009 au fost agreate, urmând ca detaliile cu privire la acesta să fie stabilite joi, de miniştrii de resort.
 
"În şedinţă de guvern vor trebui stabilite toate detaliile. Dar cred că, în acest moment, există o soluţie echilibrată în care bugetul să aloce resurse considerabile pentru investiţii, dezvoltare şi stimulare economică, dar şi pentru acele măsuri de natură socială cu privire la pensiile mici, la salariile mici care, într-adevăr, să reprezinte un pachet economic şi social coerent, echilibrat şi votabil în Parlament. Mai sunt detalii pe care miniştrii de resort vor trebui să le stabilească în cursul dimineţii (n.r. joi)", a precizat preşedintele Senatului.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.