EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

România sub presiune: FMI vrea acord de împrumut, CE cere măsuri eficiente

1
 
Ca reactie la recomandarile formulate de Comisia Europeana (CE), pe 28 ianuarie 2009, prin care autoritatilor romane li se cere consolidarea politicii fiscale, imbunatatirea "urgenta" a capacitatii administrative, reducerea birocratiei si pregatirea eficienta a fortei de munca, in contextul planului european de redresare economica, surse din Guvern au declarat ca desi oficialii Fondul Monetar International (FMI) fac presiuni pentru ca Romania sa incheie un acord cu institutia in acest an, este putin probabila acceptarea conditiilor impuse de FMI, sustine ziaruldeiasi.ro.
 
Executivul ia in calcul un imprumut din piata externa pentru acoperirea deficitului bugetul bugetar din 2008 si pentru achitarea platilor restante.
Reprezentantii CE au indicat ca deficitul bugetului general consolidat s-a adincit la 5,2% PIB, in 2008, de la 2,5% in 2007 si ar putea ajunge la 7,5% din PIB in acest an, potrivit datelor din prognoza CE din 19 ianuarie.

 
"Comisia recomanda Romaniei sa evite o politica fiscala pro-ciclica, pentru a stopa adincirea deficitului de cont curent si presiunile inflationiste, dar si sa aiba in vedere corelarea majorarilor salariale cu cresterea productivitatii. De asemenea, Romania trebuie sa imbunatateasca planificarea si executia bugetara si sa aiba mai multa grija la cheltuielile publice", potrivit paginii de Internet a CE.
 
Autorii comunicatului au precizat ca "Romania are, inca, unul dintre cele mai impovarate sisteme de impozitare din lume, companiile trebuind sa plateasca 113 taxe pe an" si au mentionat ca "autoritatile romane s-au angajat sa reduca povara fiscalitatii cu 25% pina in 2012, insa ar fi necesare actiuni concrete pentru atingerea acestui scop".
loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. baiatul spune

    FMI este organizatie satanista care a facut numai rau in lumea asta,pe unde a trcut FMI in urma a ramas prapad,industrie distrusa,somaj,disperare.Desi am imprumutat pana acum 60 mld de $ nu se vede nimic in tara asta.Acum nu stiu cu ce tupeu Basescu joaca dublu ,cu ce tupeu apare la televizor si spune sa strangem cureaua?Niste nerusinati,in timp ce lumea se zbate in mizerie si foamete ei se lafaie in bogatie.Toti sunt o apa si-un pamant au vandut tara asta pe nimic pentru noi si pe foarte mult pentru buzunarul lor,vai de soarta acestui popor umilit la nesfarsit.Rusine lor ce sa mai pretindem seriozitate din partea lor daca toti au dosare penale incepand cu primul om in stat?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.