EUR
4,84 RON
(+0.09%)
USD
4,10 RON
(+0.08%)
GBP
5,37 RON
(-0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.26%)
BGN
2,47 RON
(+0.3%)
BYN
1,67 RON
(+0.3%)
CAD
3,08 RON
(-0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,95 RON
(-0.23%)
JPY
0,04 RON
(-0.06%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,05 RON
(-0.06%)

Sânge pe strazile din Copenhaga

 
Nu pare sa se intrevada un sfârsit in razboiul dintre bande care a tulburat linistea locuitorilor Copenhagai de peste jumatate de an, in conditiile care duminica noaptea, doi tineri mascati, aflati in legatura cu bandele de imigranti, in razboi pentru suprematie teritoriala cu banda Îngerii Iadului, au atacat un pub in Copenhaga, omorând un om si ranind alti zece. Acest incident este doar unul dintr-o serie care a zguduit capitala Danemarcei in ultimele zile.
 
Sâmbata noaptea, un barbat care incerca sa isi parcheze masina in drum spre un concert a fost impuscat de tineri pe biciclete. Vineri, un tânar neimplicat in razboiul bandelor, a fost impuscat si decapitat in zona Norrebro de catre persoane cu legaturi cu sustinatorii AK81 ai Îngerilor Iadului. Chiar daca politia a incercat sa tina sub control situatia, problemele par sa escaladeze iar localnicii petrec din ce in ce mai mult timp in case sau se muta departe de zonele cu probleme, temându-se sa nu fie confundati cu vreunul din membrii bandelor.
 
Numarul pierderilor legate de razboiul bandelor creste dramatic, noteaza cotidianul britanic The Guardian. Chiar daca ministrul danez al justitiei, Brian Mikkelsen, insista ca razboiul impotriva bandelor a fost câstigat, nu aceasta este impresia pe care ti-o lasa o plimbare in cartierul Norrebro, din centrul Copenhagai, un cartier altadata plin de baruri si cafenele, unde azi atmosfera este tensionata iar localnicii vor ca problemele si criminalii sa dispara.
 
În momentul de fata, ministrul danez pentru imigratie, Birthe Ronn Hornbech, ia in considerare introducerea unui nou set legislativ care prevede ca orice strain care a fost prins comitând o infractiune pe teritoriul danez sa fie expulzat din tara. Propunerea legislativa este sprijinita de restul guvernului de centru-dreapta si de catre Partidul Poporului Danez, astfel incât ea are toate sansele sa fie adoptata de catre parlament.
 
Mai multi experti avertizeaza insa ca o noua strategie de toleranta zero risca sa institutionalizeze inegalitatea si, chiar daca o asemenea atitudine dura ar putea avea un oarecare efect asupra bandelor de imigranti, ea ar putea da Îngerilor Iadului un motiv pentru a porni o ofensiva. Razboiul bandelor se poarta intre doua factiuni care lupta pentru control pe piata drogurilor, insa adevaratele victime sunt rezidentii, este de parere publicatia britanica.
 
Pe de alta parte, acest razboi, cu toate tensiunile sale etnice, a inrautatit tensiunile deja existente intre populatia alba daneza si straini. Însa in timp ce Îngerii iadului si sustinatorii lor reprezinta o grupare usor de delimitat, bandele alcatuite din imigranti sunt mai putin cunoscute si spre acestea se indreapta in principal temerile rezidentilor.
Si chiar daca activitatea infractionala trebuie eradicata, adesea elaborarea legislatiei nu este raspunsul potrivit. Ce este atunci de facut? Putine persoane din Danemarca au o idee clara. Initial, ideea a fost ca bandele sa fie lasate sa lupte intre ele, insa, in momentul de fata, ideea pare prea periculoasa pentru restul populatiei daneze.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata