Marea Britanie: peste 40 de firme au cumparat ilegal date despre lucratorii pe care vroiau sa ii angajeze

 
Peste 40 de companii importante sunt pe punctul de a fi urmarite penal, pentru faptul de a fi cumparat ilegal date despre mii de lucratori, pentru a se informa in privinta activitatilor lor sindicale si a comportamentului la serviciu inainte de a-i angaja, releva publicatia britanica The Guardian si BBC News. Vineri, comisarul pentru informatii, Richard Thomas, va publica o lista cu companiile pe care le suspecteaza ca au incalcat Legea privind protectia datelor, dupa o investigatie a biroului sau, alimentata de temerile ca multi lucratori sunt pusi in mod nedrept „pe lista neagra” a companiilor.
 
Comisarul sustine ca firmele printre care Balfour Beatty, Sir Robert McAlpine, Laing O'Rourke si Costain, au cumparat, timp de mai multi ani, date despre activitatile sindicale ale lucratorilor si despre comportamentul lor la lucru. Thomas crede ca lucratorii au fost privati in mod nedrept de anumite slujbe, in conditiile in care ei nu puteau contesta vreo data falsa, unele dintre ele datând de mai multe zeci de ani.
 
Întrebate de The Guardian cum comenteaza acest acuzatii, multe dintre firmele suspectate au refuzat sa comenteze, in timp ce altele au sustinut ca nu foloseau datele pentru a-i pune pe lucratori pe lista neagra sau ca au incetat sa mai cumpere astfel de date. Firma care a alcatuit baza de date, Consulting Association din Droitwich, din Worchester, dispunea de peste 15 ani de o baza de date secreta, cu informatii detaliate despre 3.213 persoane, care le permitea angajatorilor sa verifice ilegal cererile de angajare.
 
Autoritatile vor declansa urmarirea penala a proprietarului firmei, masuri similare putând fi luate impotriva a peste 40 de companii din sectorul constructiilor care au apelat la serviciile sale, pentru o taxa anuala de 3.000 lire sterline. Baza continea informatii despre relatiile personale, activitatea sindicala si locurile de munca anterioare ale lucratorilor, iar printre comentariile atasate se aflau unele cum ar fi „agitator si lenes”, „Partidul Comunist” sau „Probleme clare. Nu”.
 
Muncitorii din constructii se plânsesera de mai multa vreme ca nu primisera slujbe, deoarece companiile respingeau candidati despre care credeau ca sunt sindicalisti activi. Dovezile au fost insa greu de strâns, iar industria constructiilor a negat intotdeauna aceasta afirmatie. Thomas si-a lansat ancheta vara trecuta, dupa un articol aparut in The Guardian despre „listele negre” cu candidatii la slujbe din industria constructiilor.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close