Ploaie acida la Kiev: vântul ar fi adus precipitatiile chimice dinspre România

 
La Kiev au cazut sâmbata trecuta ploi acide. Imediat, s -au raspândit zvonurile ca la centrala nucleara de la Cernobâl s -ar fi produs o noua avarie, insa Institutul ucrainean de Hidrobiologie a declarat ca precipitatiile ar fi fost aduse de vânt in Ucraina fie dinspre România, fie  dinspre  Republica  Moldova, relateaza miercuri (11 martie 2009) Unian, citând editia  de  marti a  cotidianului Komsomolskaia Pravda v Ukraine.
 
În acelasi timp, oficialii Ministerului ucrainean pentru Situatii de Urgenta au incercat sa risipeasca panica, dând asigurari intr-un comunicat postat luni pe site -ul institutiei ca „la centrala nucleara de la Cernobâl nu s-a produs nimic grav”. „Nivelul de radiatii este in parametri normali”, se mentioneaza in text , in care nu se precizeaza originea prafului alb care a cazut sâmbata trecuta deasupra Kievului.
 
„Avem de-a face, probabil, cu o ploaie acida. Un asemenea fenomen meteo nu este ceva neobisnuit  pentru  marile  orase”,  a  declarat  Valentina  Plahotnik,  experta  la  Institutul  pentru Hidrobiologie de pe lânga Academia de Stiinte a Ucrainei. Ea afirma ca, de regula, ploile acide ajung in Ucraina din statele vecine.
 
„La Kiev, sâmbata, vântul a batut din sud-vest. De aceea, se poate presupune ca precipitatiile acide au fost aduse fie din România, fie din Republica Moldova”, a specificat experta ucraineana, tinând sa sublinieze ca nu s -a produs nimic grav la sfârsitul saptamânii trecute in cele doua state de la granita cu Ucraina.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner