Exodul rural ameninta orasele cu foamea

 
Cum sa hranesti populatia urbana? Planeta ar trebui sa aiba 5,3 miliarde de oraseni in 2050, conform previziunilor ONU, adica cu 2 miliarde mai mult ca astazi. În tarile in curs de dezvoltare, 5 milioane de persoane se adauga lunar la populatia oraselor. Multi fug de saracia de la tara, mutând in cartierele sarace de la periferia oraselor problemele sigurantei alimentare, scrie ziarul Le Monde, pe marginea Forumului mondial al Stiintelor Vietii care a avut loc la Lyon, in intervalul 8-11 martie.
 
Marile orase se preocupa de intarirea mijloacelor pentru a lupta impotriva epidemiilor. A fost une dintre temele Forumului mondial al Stiintelor Vietii Biovision, gazduit de orasul Lyon. Miscarile foamei din unele orase au atras atentia asupra importantei saraciei urbane in cadrul crizei alimentare mondiale,  spune  Florence  Egal,  responsabila  a  initativei  Alimente  pentru  Orase,  in  cadrul programului Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
 
Daca majoritatea celor 900 milioane de persoane care sufera astazi de foame si malnutritie sunt agricultori saraci, fenomenul risca sa devina in urmatoarele decenii mai ales urban. În orase, oamenii au putin acces direct la produsele agricole, iar capacitatea lor de a se hrani depinde de banii pe care-i câstiga, afirma Nathalie Ernoult, vicepresedinta ONG-ului Actiune impotriva Foamei. Pe un continent ca Africa, unde majoritatea orasenilor traieste cu mai putin de un dolar pe zi, cel mai mic soc economic si cea mai neinsemnata crestere a preturilor sunt fatale.
 
Organizatia Actiune impotriva Foamei constata si o crestere a numarului de oraseni, care trebuie sa se multumeasca cu o masa pe zi. Ponderea acestora a crescut de la 36% la 52% din populatia din Bangui (Republica Centrafricana), spune Ernoult.
Cu consecinta unor carente nutritionale dramatice, mai ales la copii.
 
Tinând seama  de  dezvoltarea  masiva  a  malnutritiei la  orase, FAO  si ONG-ul cauta  sa favorizeze sisteme nutritionale mai robuste, cu radacini in terenul local, dupa ce conceptiile  de specializare  economica  au  facut  frecvent  sa  dispara  filierele  de  productie  si aprovizionare  de proximitate. Infrastructuri, organizarea pietelor.
 
Trebuie studiata toata problematica alimentara din zonele urbane, foarte diferita de cea din zonele rurale – spune Florence Egal. Modelul de dezvoltare pe care lam promovat nu functioneaza. El se bazeaza pe o scara macroeconomica ce s-a dovedit mai slaba decât s-a prevazut si care nu ia in considerare mediul local.
 
Consecinta  a  crizei,  agricultura  se  dezvolta  chiar  in  interiorul  oraselor ,  incurajata  de numeroasele ONG-uri.
Agricultura urbana permite oamenilor  nu numai sa se hraneasca si sa -si diversifice regimul alimentar, dar si sa câstige ceva vânzând surplusul , afirma Nathalie Ernoult. Exista uneori solutii ingenioase atunci când pamântul lipseste: intr-un cartier marginas din Nairobi, legumele se cultiva in saci.
 
FAO incearca sa arate totusi riscurile acestor culturi devenite vitale. Exista riscuri sanitare, spune Egal. Trebuie sa se verifice apa cu care sunt udate plantele , produsele folosite de agricultori, culturile sa nu fie inundate de ceea de este in canale. Se pot face lucrari in orasele din tarile bogate, unde  ideea  gradinaritului se  impune  tot  mai mult ca  parte  componenta  a  dezvoltarii durabile.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner