BNS deschide calendarul acţiunilor de protest

 
Federatia Sindicatelor din Administratia Publica PUBLISIND si Blocul National Sindical (BNS) vor organiza actiuni de protest sindical, daca Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) va mentine, in proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea, articolul care da posibilitatea ordonatorilor principali de credite sa anuleze drepturile si sporurile salariale ale angajatilor , articolul 20 din OUG, precizeaza un Comunicat de presa al BNS.
 
Art. 20 al proiectului de OUG prevede, la alin. (2) ca „in cazul in care prevederile prezentei ordonante de urgenta nu sunt suficiente pentru incadrarea in limitele de cheltuieli cu personalul aprobate, fiecare ordonator principal de credite are obligatia ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sa ia toate masurile necesare pentru incadrarea in limita cheltuielilor de personal aprobate in conditiile legii”.
 
„Acest  articol  creeaza  un  spor  de  autoritate, lasând  mâna  libera  ordonatorilor  sa disponibilizeze  salariati sau  sa  ignore  total chiar  drepturile  care  vor  fi modificate  prin  aceasta ordonanta.
Acest lucru se intâmpla, in prezent , si in cazul orelor suplimentare pentru care nu au fost prevazute fonduri, dar a caror plata nu a putut fi interzisa prin ordonanta, atât timp cât dreptul este instituit de Codul Muncii. Însa, fara bani in bugete, dreptul tot nu se acorda. Ramâne calea procesuala sau speranta fragila a unor rectificari favorabile”, a declarat presedinele PUBLISIND, Stefan Teoroc.
 
În urma discutiilor care au avut loc luni, la sediul MMFPS, reprezentantii sindicatelor au solicitat ministerului sa renunte  la art. 20 din proiectul de OUG privind salarizarea in sistemul bugetar. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a cerut sindicalistilor in schimbul renuntarii la acest articol sa renunte si ei la salariul de merit , fondul de premiere si indemnizatiile de conducere (art. 6, 7 si 11 din proiect), sau sa accepte o rediscutare a modalitatilor de acordare.
 
În acest sens, Blocul National Sindical (BNS) si PUBLISIND iau in calcul, la urmatoarea intrevedere  cu  reprezentantii  MMFPS,  programata  luni, 23  martie,  eventuala  modificare  a criteriilor / procentelor de acordare a drepturilor prevazute de articolele 6, 7 si 11.
BNS si PUBLISIND vor organiza,  insa, actiuni specifice  in cazul in care se insista  pe suprimarea drepturilor respective.
 
 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner