Fonduri europene pentru achiziţia instrumentelor de asomare a animalelor

 
Comunitatile locale isi vor putea achizitiona, din fonduri europene, instrumentele pentru asomarea animalelor care vor fi sacrificate, a anuntat, vineri, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, dupa  intâlnirea avuta cu comisarul european pentru Sanatate, Androulla Vassiliou.
 
„În urma unor discutii avute cu reprezentantii de la DG Agri si DG Sanco au fost acceptate astfel de investitii finantate din fondurile europene care vin prin PNDR. Este vorba de o noua masura din  PNDR  prin  care  fiecare  comuna  isi  va  putea  achizitiona  instrumentele  pentru  asomarea animalelor, dar si abatoare mobile”, a spus Sârbu.
 
ANSVSA va fi responsabila cu elaborarea unei situatii in care se va sti exact de câte astfel de abatoare are nevoie fiecare comuna.
Ministrul Agriculturii a precizat ca, deocamdata, sacrificarile mieilor si porcilor vor fi facute numai dupa asomare, nefiind inca acceptata sacrificarea traditionala.
În ceea ce priveste exporturile de carne de porc, acestea nu vor putea fi reluate mai devreme de 2011.
 
„Comisarii europeni au acceptat vaccinarea pâna la sfârsitul anului 2009, iar din 2010 vom vedea cum va evolua boala si abia din 2011 vom putea face export daca vom realiza programul de actiuni. Pentru exportul in lohn sunt acrediate doar doua abatoare”, a spus Sârbu.
 
De asemenea, reprezentantii europeni au afirmat ca nu vor accepta niciun fel de exceptii in privinta procesarii laptelui neconform in unitati dupa trecerea perioadei de tranzitie.
 
„Deocamdata putem spune insa ca s-a inversat procentul si avem 60% din unitati care proceseaza lapte conform si doar  40 din celelate. Si la  unitatile din carne exista programe din fondurile europene pentru tehnologizare. În prezent, 50 de unitati incearca sa se modernizeze prin programe europene, iar in tranzitie mai sunt 168”, a explicat seful de la Agricultura.
 
Comisarul european Androulla Vassiliou a declarat, vineri, ca UE va sprijini Romania pentru a se adapta rapid reglementarilor europene in aceste sectoare sensibile.
 
„Întelegem dificultatile prin care trece România in perioada de tranzitie in anumite sectoare sensibile ale agriculturii, dar vom oferi tot ajutorul nostru pentru a se adapta rapid cerintelor europene astfel incât la finalul acestei perioade România sa poata fi trata egal ca si celelalte fara probleme”, a mai mentionat comisarul european.
 
Aceasta a avertizat ca UE va acorda orice perioada de prelungire de care România va avea nevoie dar nu in detrimentul cerintelor de igiena si siguranta alimentara.
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata