EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Republica Moldova independenta sau parte a României, totuna pentru Rusia

 
Alegerile parlamentare desfasurate duminica, 5 aprilie, in Republica Moldova au importanta capitala pentru viitorul parcurs al fostei republici sovietice, chiar daca Partidul Comunist al presedintelui Vladimir Voronin ramâne la putere ca urmare a falsificarii alegerilor, scrie intr-un recent comentariu site-ul Geopolitika.ru, al faimosului geopolitician rus Aleksandr Dughin, liderul Miscarii Eurasia (noua dreapta rusa).
 
Chiar daca la puterea va ramâne aceeasi forta politica, aceasta va incerca sa-si corecteze linia in functie de doleantele electoratului, inclusiv ale acelui segment de alegatori care a votat pentru opozitie, scrie comentatorul de la Geopolitika.ru, care remarca, intre altele, faptul ca alegerile generale din Republica Moldova au coincis cu schimbarile intregii balante de forte de pe plan international, ca urmare a crizei economice globale.
 
Situatia economica a celei mai sarace tari din Europa s-a deteriorat si mai mult, in consecinta crescând si dinamismul social al populatiei Republicii Moldova. Problemele nerezolvate in perioada precedenta, atât social-economice, cât si cultural-identitare, doar amplifica sciziunea societatii, tensionând la maximum atmosfera. „Cearta” dintre cei care se considera moldoveni si cei care afirma ca sunt români nu este doar o disputa culturala.
 
Aici este vorba de mai mult, de o disputa ce va decide viitorul tarii. Aceasta disputa (daca locuitorii Republicii Moldova sunt moldoveni sau români), care nu s-a stins niciodata in anii ce au trecut de la proclamarea independentei când Republicii Moldova (1991) este pe cale sa se reia cu o intensitate si mai mare, considera comentatorul Miscarii Eurasia.
 
Potrivit Geopolitika.ru, in ultima vreme, nimeni nu a facut mai mult decât Partidul Comunist si personal presedintele Vladimir Voronin pentru consolidarea orientarii proromânesti si proeuropene in rândul populatiei din Republica Moldova. La vremea respectiva, Voronin si partidul sau au venit la putere cu lozincile intaririi prieteniei cu Rusia, pacii interetnice si a drepturilor egale pentru toate entitatile din Republica Moldova.
 
În realitate, ziaristii rusi considera ca toate actiunile prorusesti ale conducerii comuniste de la Chisinau au avut un caracter declarativ, facând referire la aderarea Moldovei la GUAM si la cooperarea activa a republicii cu NATO si UE.
 
Comunistii au aratat Occidentului ca Republica Moldova este mai aproape de el, decât de Rusia, considera acestia, adaugând ca agitarea prieteniei cu Rusia de câtre Voronin in actuala campanie electorala nu a facut decât un deserviciu Moscovei.
 
„În tara fost instituit un regim politienesc corupt, in cele mai bune traditii ale lumii a treia, acolo, lume in care Moldova a si plonjat definitiv in plan social-economic. Sistemul de stat, putred si in dezagregare, absolut ineficient, care ii persecuta pe indezirabili incalcând drepturile minoritatilor nationale si prevederile constitutionale, toate acestea au devenit simptome evidente, demonstrând ca Republica Moldova a intrat definitiv in faza descompunerii, transformându-se intr-o tara fara viitor.
 
Moldovenii se uitau la toate aceste fapte revoltatoare si-si spuneau scarpinându-se la ceafa: „Uite, ce inseamna sa ai prietene tari ca Rusia!” – se afirma in comentariul citat. De partea cealalta a Prutului, „fratii români” au intrat in Uniunea Europeana si se dezvolta intr-un ritm nu foarte rau in comparatie cu Republica Moldova.
 
„Daca e de adaugat aici si preocuparea traditionala a guvernului de la Bucuresti, a Bisericii Ortodoxe Române si a intregii societati românesti pentru „revenirea” Basarabiei la România si absenta sau, mai exact, imposibilitatea unei politici similare din partea Rusiei (…) au condus la cresterea simpatiilor proromânesti printre moldoveni si la discreditarea politicii ruse, un obiectiv indeplinit pentru Voronin”, mai scrie Geopolitika.ru.
 
În opinia comentatorilor de la portalul citat, nu exista nicio diferenta geopolitica pentru Rusia intre Republica Moldova independenta a lui Voronin sau includerea acestei regiuni in componenta României. De ce atunci Moscova trebuie sa „faca platile” pentru regimul Voronin? – se intreaba ziaristii lui Aleksandru Dughin.
 
„Cine are nevoie de un amestec de brejnevism, fascism, dictatura latinoamericana, daca cu acelasi pret se poate deveni parte a democratiei europene de nivel mediu? Daca nu cu Rusia, atunci macar cu Europa, tot mai bine decât nimic, iar Voronin reprezinta tocmai acest nimic lipsit de perspectiva, care aduce doar ruina”, scriu aceiasi comentatori.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata