EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Intru în şomaj, dar înainte îl sechestrez pe director

O noua forma de protest social se extinde in Franta: angajatii incep sa-i ia ostatici pe directorii companiilor aflate in criza.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a decis sa intre direct in polemica intrebând cu voce tare intr-o alocutiune publica: “De unde moda asta de a sechestra oameni? Nu voi lasa lucrurile sa mearga asa”, a avertizat el.
Sarkozy se referea la noua forma de protest folosita de unii angajti când se apropie ora de a fi concediati si a intra in somaj: sechestrarea oficialilor companiei ca masura de presiune, ca mijloc de a obtine compensatii, sau pur si simplu ca mod de a-si arata dezaprobarea, noteaza ziarul El Pais.
Totul a inceput in luna martie, când un grup de muncitori l-au retinut impotriva vointei sale pe presedintele fabricii, Sony France din Pontonx-sur-Adour (Landes), o noapte intreaga. Ei protestau impotriva a ceea ce considerau o indemnizare insuficienta la planul de concedieri pe care urma sa-l aplice fabrica.
“Nu mai avem ce pierde: deja ne-am pierdut locurile de munca”, s-a justificat unul dintre muncitori.
Moda s-a extins rapid in intreaga tara care se confrunta cu un somaj galopant de peste 8%% si unde numarul fabricilor care se inchid ori s restructureaza a devenit constant. În urma cu doua saptamâni, in fata unei concedieri masive de 110 oameni, angajatii de la compania americana 3M din Pithievers (Loiret) l-au retinut de asemenea pe director. Iar pe directorul altei companii angajatii l-au obligat sa defileze alaturi de ei la o manifestatie.
Cazul cel mai comentat s-a produs când angajatii unei sectii a fabricii Caterpillar din Grenoble i-au sechestrat o zi intreaga pe cei patru directori ai companiei pentru a-i obliga sa deblocheze negocierile vizând concedierea a 733 de angajati. Presedintele Sarkozy a fost nevoit sa intervina anuntând ca va veghea la solutionarea cazului. Lucru ce a parut sa-i calmeze pe muncitori, care i-au eliberat imediat pe directori. “Suntem si noi oameni”, a spus unul dintre ei.
Un alt angajat care a participat la sechestrarea directorilor, Patrick Martinez, asigura zilele trecute la televiziune cu toata resemnarea si amaraciunea pe care criza i-au brazdat-o pe fata: “Eu nu vreau sa-mi sechestrez sefii. Nu vreau decât sa-mi pastrez locul de munca. Atât”.
Dar pe masura ce cazurile sefilor-ostatici s-au extins, iar polemica a devenit acuta, politicienii au fost nevoiti sa se pronunte pe aceasta tema. Saptamâna trecuta, fosta candidata socialista la alegerile prezidentiale, Segolene Royal, a declarat: “Ne este deloc placut sa fii sechestrat si este ilegal sa privezi pe cineva de libertate, dar muncitorii trebuie sa se exprime intr-un fel in fata acestei nedreptati”.
Iar Martine Aubry, secretarul general al Partidului Socialist francez (PS), a adaugat: “Nicio violenta care aduce atingere libertatii persoanelor nu este justificata, dar violenta sociala se exercita cu atâta brutalitate incât poate duce la cazuri la care asistam acum”. Presedintele Sarkozy s-a abtinut de la comentarii pâna marti, când a lansat intrebarea avertisment: “De unde moda asta de a sechestra oameni? Raspunsul a venit in aceeasi zi, marti noapte: la fabrica companiei britanice de adezivi Scapa din Ballegarde-sur Valserine (Ain) au fost sechestrati patru dintre executivi, trei englezi si un francez, pentru a-i obliga sa renegocieze concedierile. Au fost retinuti toata noaptea. A doua zi, sefii si angajatii se reuneau la Primaria din localitate, dupa ce executivii fusesera eliberati cu conditia de a continua discutiile.
Sociologii sunt de parere ca asistam “la un divort al poporului de elitele sale”, cum afirma recent Denis Muzet, comentând aceste cazuri in ziarul Les Echos. Mai multe asociatii patronale au semnalat cu multa preocupare escaladarea acestui fenomen, avertizând ca: “Indiferent de cine este afectat de criza, legea nu poate fi incalcata”.
Totusi, pâna acum nici un director sau executiv al vreunei companii nu a denuntat agresiunea si prin urmare nimeni nu a fost arestat.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata