EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Copos: România va fi în criză când va cădea prima bancă

România traverseaza un moment calm al crizei economice, iar adevaratele probleme vor aparea atunci când vreuna dintre institutiile bancare va avea probleme, a declarat omul de afaceri George Copos.

“În opinia mea, România va intra cu adevarat in criza economica in clipa in care va cadea prima banca”, a precizat afaceristul. El a adaugat ca este ingrijorat de faptul ca nimeni nu poate preconiza cât va dura recesiunea economica, stabilitatea urmând sa apara in functie de comportamentul Statelor Unite ale Americii.

“Îngrijorarea mea este ca nimeni nu stie cât va dura criza economica. Consider ca, in momentul in care America va incepe sa aiba o crestere economica, atunci putem rasufla usurati”, a subliniat Copos.

Seful Grupului de firme Ana a tinut sa precizeze ca românii mai au de asteptat cel putin doi ani pâna când situatie va reveni la normal. “Daca e sa ma intrebati pe mine, va spun ca mai avem de asteptat doi ani pâna sa revenim pe linia de plutire dupa socul recesiunii. Sa nu uitam ca activele toxice care exista, la ora actuala, in institutiile financiare sunt de 4,5 trilioane de dolari. Când vom scapa de aceste instrumente, lucrurile ar putea reveni la normal”, a explicat George Copos.

Pe de alta parte, afaceristul a spus ca hotelurile detinute de catre Ana Holding au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri de pâna la 30%. “Situatia de pe primul trimestru al anului in curs a fost una, per ansamblu, proasta. În noiembrie-decembrie 2008, când am intocmit bugetele pentru anul urmator am luat in calcul o scadere cu 10% a cifrei de afaceri. Cu timpul, insa, am fost nevoiti sa facem ajustari peste ajustari, ajungând, astfel, la un minus care este, deocamdata, de 30%”, a spus Copos.

Omul de afaceri a facut si o previziune in privinta pietei hoteliere din România. “Extrem de multi hotelieri vor da faliment in acest an. Explicatia este simpla: au construit cu 2.000 de euro/mp, au cumparat terenul cu pret dublu, s-au asezat in locatii care nu au nicio treaba cu industria ospitalitatii, n-au servicii si stiinta turistica”, a explicat George Copos.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata