EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Cele mai bune ţări pentru investiţii imobiliare în timpul crizei

Spania, Croatia, Muntenegru, India si Emiratele Arabe Unite au un punct comun: se numara printre cele mai bune locuri pentru a cumpara proprietati imobiliare in timpul crizei

Datorita scaderilor de preturi, investitorii isi intorc, din nou, atentia spre piata imobiliara. Din Croatia si Muntenegru, pana in Florida si sud vestul Statelor Unite, cei interesati de o investitie pe termen lung pot cumpara proprietati imobiliare la preturi mult reduse, in comparatie cu anul trecut.

Peste tot in Madrid sau Barcelona au aparut semne „De vanzare”, pe blocuri pe jumatate construite. Desi era unul dintre motoarele cresterii ale Spaniei, segmentul imobiliar a fost lovit puternic de recesiune.

In Barcelona, preturile au scazut cu 6,5 procente, in primul trimestru din 2009. Pana la sfarsitul anului, se vor inregistra scaderi de 35 de procente sau chiar mai mult, fata de varfurile din 2007, potrivit analistilor Business Week.

Din cauza crizei, atat in Spania, cat si in multe alte tari, proprietarii s-au regasit in imposibilite de plata a ratelor ipotecilor. Astfel, oamenii de afaceri cu multi bani au inceput o adevarata „goana” dupa imobiliare la preturi reduse.
„Daca reusesc sa scoata un pret bun, oamenii nu ezita sa cumpere”, a spus Charles Weston-Baker, director al companiei imobiliare Savills, din Londra, ale carei vanzari au crescut intre 10 – 20% in luna aprilie, comparativ cu martie. „Prabusirea preturilor a facut proprietatile accesibile, din nou, investitorilor”, a adaugat el.

Potrivit lui Adam Challis, director asociat la CB Richard Ellis din Londra, Muntenegru (foto) reprezinta una dintre cele mai bune piete imobiliare din Europa. Pe langa faptul ca a devenit o destinatie turistica high-end, tara are o importanta strategica, avand legaturi atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Rusia.
Pana la inceputul crizei economice, in 2008, cumparatorii investeau 600 de milioane de dolari anual pentru a cumpara proprietati in Muntenegru.

Compania de real estate Jones Lang LaSalle recomanda, de asemenea, Europa de Est, dar si anumite tari din Europa de Vest. Astfel, pentru investitiile pe segmentul rezidential sunt recomandate orasele Berlin, Munchen si Frankfurt, datorita riscului scazut de pierderi, avand in vedere ca nu avut scaderi majore, precum Spania sau Irlanda.

Cand vine vorba de oportunitati de afaceri foarte bune in Orientul Mijlociu si Asia, primul pe lista este Dubai. Odata model al dezvoltarii imobiliare, orasul a fost grav afectat de criza, iar preturile au scazut deja cu 25 de procente. Analistii estimeaza ca se vor reduce pana la 70% pana la sfarsitul acestui an, dezvoltatorii incercand sa scape de povara datoriilor pe care le-au acumulat.

Continuarea în Ziare.com
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata