SURPRIZĂ: Principalii beneficiari ai subvenţiilor UE din agricultură nu sunt fermierii!

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Uniunea Europeană a fost dezvăluit odată cu stabilirea obligativităţii ţărilor de a publica lista celor care au primit ajutoare agricole până în 30 aprilie, fapt care a scos la iveală că principalii beneficiari ai Politicii Agricole Comune (PAC) nu sunt fermierii.

Franţa a reuşit performanţa de a nu avea nici măcar un agricultor printre cei 24 de beneficiari ai unor subvenţii mai mari de 500.000 de euro. În schimb pe listă se află grupul de produse de lux LVMH, pentru coniac, precum şi alte grupuri industriale agroalimentare.

Marea Britanie. Cecul obţinut de Margaret Thatcher în 1984, în replică la declaraţia „I want my money back” creşte substanţial veniturile proprietarilor bogaţi de terenuri, în frunte cu regina Elizabeta şi prinţul moştenitor Charles. Şi multinaţionala Nestlé se numără printre beneficiarii importanţi.

Germania este singura ţară care nu a dat încă publicităţii lista, după ce au fost introduse mai multe recursuri în mai multe instanţe ale ţării, pentru a denunţa încălcarea normelor privind protecţia datelor personale. Comisia Europeană i-a permis să mai întârzie, dar şi beneficiarii subvenţiilor din această ţară vor fi cunoscuţi în curând.

Continuarea în Adevărul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.