România, o afacere neprofitabilă. Cum pierde statul 21 milioane euro pe zi

Privită ca afacere, şi nu ca un stat, România este una dintre cele mai proaste business-uri posibile la ora actuală.

În timp ce statul a avut venituri de 97,44 mil. euro pe zi (419 milioane de lei, la un curs de 4,3 lei/euro, folosit în toate conversiile din articol) în primele trei luni ale acestui an, cheltuielile zilnice medii s-au ridicat la 118,8 milioane de euro, respectiv o pierdere (deficit bugetar) de 21,4 milioane de lei în fiecare zi, conform datelor privind execuţia bugetară ale Finanţelor.

Altfel spus, statul cheltuieşte cu 24% mai mult decât încasează.

Pentru a putea face plăţile, statul apelează, cum fac şi firmele care are nevoie de bani, la bancheri, cu menţiunea că Finanţele se împrumută de la bănci cam de două ori mai ieftin decât mediul privat.

Mai mult decât atât, ca urmare a acordului de finanţare din România, Comisia Europeană şi FMI, statul va primi un credit de cinci miliarde de euro de la Comisie, tocmai pentru a putea acoperi deficitul bugetar de anul acesta, impus de FMI la maximum 4,6% din PIB.

În primele patru luni ale acestui an Finanţele au împrumutat de la bănci aproape 6,3 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat, adică a împrumutat, în medie, circa 52,3 de milioane de euro pe zi. Statul român este, de altfel, de departe, cel mai important client al băncilor.

Continuarea pe Gândul.info

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.