EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Un nou motor de căutare ar putea să pună în umbră gigantul Google

0

Internetul este posibil să intre într-o nouă eră odată cu lansarea unui soft care va înţelege întrebările pe care le va scrie un utilizator şi va da răspunsuri specifice într-un mod în care web-ul nu a fost capabil să îl ofere până acum.

Noul sistem, numit Wolfram Alpha şi prezentat în premieră la Universitatea Harvard săptămâna trecută, face primul pas spre ceea ce mulţi consideră a fi Sfântul Graal al internetului – un depozit global de informaţie care înţelege şi răspunde limbajului obişnuit aşa cum o face o persoană.

Experţii în domeniul calculatoarelor consideră că noul motor de căutare va fi un salt în dezvoltarea internetului. Nova Spivack, expert în calculatoare şi internet, crede că Wolfram Alpha se poate dovedi la fel de important ca Google.

Tom Simpson care scrie pentru blogul Convergenceofeverything.com se întreabă: „Care sunt mai exact implicaţiile reale? O nouă paradigmă privind utilizarea computerelor şi a internetului? Probabil. Emergenţa inteligenţei artificiale şi un pas mai aproape de un internet care să se organizeze singur? Posibil. Orice ar fi cred că schimbarea va fi mare”.

Wolfram Alpha va fi capabil nu numai să răspundă unei întregări de genul “Cât de înalt este Everestul?”, dar va furniza şi o pagină de informaţii adiacente, toate bine structurate şi din surse cât mai credibile, cum ar fi de exemplu localizarea geografică şi oraşele din zonă, alţi munţi, toate însoţite de grafice şi tabele.

Cel mai important lucru pe care îl aduce nou Wolfram Alpha este şi abilitatea acestuia de “a se adapta din mers”, potrivit inventatorului său, britanicul Stephen Wolfram. Dacă îi ceri să compare înălţimea Muntelui Everest cu lăţimea Podu­lui Golden Gate, acesta va fi capabil să îţi răspundă. Sau dacă îl vei întreba cum a fost vremea la Londra în ziua în care John F. Kennedy a fost asasinat, va căuta şi va furniza informaţia necesară. La fel se va întâmpla şi dacă vrei să afli când va avea loc următoarea eclipsă vizibilă din Chicago sau care este poziţia exactă la zi a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Continuarea pe Gandul.info
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.