Aşa ne pleacă banii din ţară: Investitorii străini forţează repatrierea profiturilor

Investitiile straine in Romania se vor reduce in acest an la jumatate (4-5 mld. euro) fata de anul trecut, in contextul in care prioritara va fi repatrierea profiturilor catre firmele-mama, estimeaza specialistii. Dupa 5 ani de investitii, criza obliga companiile sa „stoarca” la maxim filialele din tarile emergente.

Presiuni din ce in ce mai mari dinspre head-office-urile din strainatate, bani evaporati rapid peste hotare, investitii si cheltuieli reduse la minim. Marea majoritate a companiilor straine prezente in Romania aplica, in aceasta perioada, ample programe de restructurare.

Fortate de prabusirea pietelor occidentale, marile companii, de la cele din domeniul bancar, la imobiliare si retail, pistoneaza filialele din Est, in cautarea resurselor financiare care sa acopere pierderile din bilanturile globale.

Surse din cadrul multinationalelor romanesti spun ca presiunea este foarte puternica, iar creditele intragrup si investitiile au fost taiate.

Statul discuta cu bancile de pe pozitii de „te rog frumos”, afirma alti specialisti.

„S-a ajuns in situatia in care statul cauta un acord de bun simt cu bancile, botezat gentleman agreement, in care le roaga sa nu scoata banii din tara, o astfel de decizie avand consecintele unui adevarat faliment pentru statul roman”, a explicat analistul Cristian Dinulescu.

Continuarea in Dailybusiness.ro

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.