EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

Băsescu îi interogheză pe investitorii străini: de ce veniţi în România dacă nu faceţi profit?

0

Presedintele Traian Basescu, prezent marti la o intâlnire cu membrii Consiliului Investitorilor Straini, a intrebat retoric de ce investesc marile companii europene de constructii in România, in conditiile in care nu au profit, in timp ce firmele românesti care lucreaza in subantrepriza inregistreaza profituri si isi platesc darile la stat.

“Pe 2007 aproape toate (firmele – n.r.) au inregistrat pierderi, lucrând in România. Si atunci vine intrebarea fireasca: dragi mari companii de constructii europene, daca tot inregistrati pierderi in România, deci nu platiti impozit pe profit, de ce veniti aici?

Pentru ca aici suntem intr-o contradictie: firmele românesti care vin in subantrepriza inregistreaza profituri si isi platesc darile la stat, iar marile firme de constructii europene, in 2007, nu prea au inregistrat profituri in România. Si revine obsedant intrebarea: de ce? Sau de ce vin?”, a spus presedintele.

Pe de alta parte, seful statului a remarcat ca, din cauza anumitor criterii, firmele românesti nu pot participa de multe ori la licitatie.

“Nu am o situatie pentru 2008, stiu situatia din 2007. Stiti foarte bine ca firmele românesti nu au acces la contracte pe bani europeni, fie ca sunt bani din fonduri structurale sau bani care provin de la banci precum BEI, BERD sau Banca Mondiala. Nu au acces pentru ca nu au construit autostrazi sau nu au facut suficiente programe de reabilitare inainte ca acesti bani sa fie disponibili. De aceea, criteriile fac ca firmele românesti sa nu poata participa de multe ori la licitatie”, a explicat Traian Basescu.

De asemenea, presedintele a remarcat ca o serie de firme de constructii europene, desi au câstigat licitatiile, nu au construit nimic timp de doi ani. “Si mai avem o serie de firme, tot in constructii, tot europene, care au câstigat licitatiile, (…), au incasat avansul, pâna in 30%, dupa care doi ani nu s-a miscat nimic pe santiere. A fost nevoie de rezilierea contractelor si acum se sta in procese de ce s-au reziliat contractele.

As vrea sa stiti ca apreciem ca fiind extrem de importanta prezenta investitorilor straini care ne invata cum sa reabilitam drumuri, cum sa construim autostrazi. Dar vrem firme care sa fie corecte in relatia cu statul român”, a afirmat Traian Basescu.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.