Cămătăria „de criză”: dobândă de până la 500%

Bancile conservatoare ale Italiei ofera imprumuturi chiar mai mici decât in mod normal, in contextul in care criza de lichiditati este tot mai accentuata, fortând din ce in ce mai multe persoane si intreprinzatori sa apeleze la camatari.

În cele mai multe cazuri este vorba de comercianti locali, acuzati de camatarie. În acelasi timp, bande mafiote, “inundate” de banii proveniti din traficul cu narcotice, sunt si ele implicate tot mai mult, in special in zonele sarace din sudul Italiei, scrie publicatia britanica Financial Times (FT).

Potrivit grupului de analiza Eurispes, imprumutul initial practicat in asemenea situatii este relativ mic: 5.000 de euro in 43% din cazurile cunoscute.
Rata dobânzii variaza de la 120 la 240% pe an, insa poate ajunge chiar si la 500%.

Consiliul National al Economiei si al Muncii din Italia (CNEL), organism de consultanta guvernamentala, a estimat ca totalul sumelor vehiculate pe piata camatariei din Italia a fost de 12,5 miliarde de euro, in anul 2006.

Aceasta piata este considerata a fi in crestere, cu toate ca cele mai multe dintre cazuri ramân neraportate forurilor care se ocupa cu analizarea lor. În anul 2008 au existat doar 337 de condamnari pentru camatarie, cu 10% mai putine decât in 2007, a precizat Eurispes in raportul sau pentru Italia pentru anul 2009, preluat de FT. Italienii imprumuta, totusi, mai putin decât multi alti europeni (spre deosebire de guvernul italian, care ocupa locul trei in clasamentul mondial al guvernelor cu cele mai mari datorii).

Citeste si:  Kate Winslet va primi titlul de Comandor al Imperiului britanic

Cu toate acestea, datoriile personale cresc intr-un ritm alert. Potrivit Bancii Italiei, totalul acestora atinge 350 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 49% din PIB-ul tarii. Acest nivel modest al datoriilor – modest prin comparatie cu cheltuitoarea Marea Britanie, unde aceeasi cifra depaseste 100% din PIB – se datoreaza, in parte, faptului ca 3 milioane de familii italiene nu au acces la credite. Cele mai multe dintre acestea locuiesc in sudul tarii.

Expertii avertizeaza, insa, ca aproximativ 1,4 milioane de familii ar putea ajunge pe mâna camatarilor in anul ce urmeaza.

Citeste si:  Capcana "Euro Plus" s-a închis cu Bulgaria în interior

Cel mai mare numar al cazurilor de camatarie raportate se inregistreaza la Napoli; pe locul doi se situeaza orasul Bari, aflat tot in sud, iar pe locul trei Torino, centrul industrial din nord-vest. În afara familiilor, tind sa cada victime si companii mici – 48% in sectorul comercial si 10 in cel al artizanatului, noteaza FT.

Lino Busa, presedintele asociatiei de afaceri “SOS Impresa”, este de parere ca cei care solicita imprumuturile apeleaza la camatari pentru a evita inceputul falimentului. Potrivit Camerei de Comert din Italia, numarul falimentelor s-a dublat in anul 2008, ajungând la aproape 13.000.

Busa considera ca Mafia este raspunzatoare pentru doar 10-15% din activitatea de camatarie. Cu toate acestea, el adauga:

“Se transforma intr-o forma de infractionalitate asociativa, fiind create adevarate retele. În medie, fiecare camatar are intre 80 si 100 de clienti”. Figura pitoreasca a camatarului “de cartier” este acum inlocuita de “organizatii criminale sau de investitori profesionisti care au prieteni sus-pusi”, mai subliniaza Busa. Presedintelel provinciei Roma, Nicola Zingaretti, considera ca in orasele aflate intr-o dezvoltare rapida, din sudul capitalei, precum Marino, Anzio si Nettuno, inclinatia catre camatarie este tot mai pronuntata.

Citeste si:  Adriean Videanu (PDL): Dacă nu am fi avut Guvern timp de 7 luni, situaţia economică ar fi fost mai bună

“Camataria se impune singura in medii urbane nesigure precum acestea, unde retelele sociale nu au relatii strânse”, a declarat Zingaretti pentru FT. Infiltrarea in Roma a bandelor de infractori si a camatarilor este ingrijoratoare, in opinia lui Zingaretti, care a tras un semnal de alarma in mass-media. Spalarea de bani poate aparea in acelasi timp cu camataria, “banii murdari” intrând astfel in sistem, fiind uneori folositi de camatari si de protectorii acestora pentru a prelua firmele care nu-si pot plati datoriile.

Sustinatorii campaniilor anti-Mafia afirma ca bancile sunt uneori complice, refuzând sa acorde imprumuturi clientilor si apoi indrumându-i pe acestia catre camatari. “Un important pas inainte ar fi realizat daca s-ar aplica legi mai stricte si daca bancile ar avea indatorirea de a raporta tranzactiile anormale”, a afirmat Busa, “insa nu trebuie sa uitam ca, deocamdata, camatarii sunt clienti minunati pentru banci”, il mai citeaza FT.

Citește și
1 Comentariu
  1. a spune

    cui poti semnala un caz de camatarie?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata