Consumul energetic al produselor de uz casnic va fi precizat în reclame

Orice reclama care promoveaza specificatiile tehnice ale aparatelor frigorifice, masini de spalat sau cuptoare pentru uz casnic va trebui sa indice consumul energetic al produsului, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

PE a votat cu privire la schimbarea schemei de etichetare bazata pe clasa de eficienta energetica de la A++ la G. Aceste clasificari urmeaza sa fie valabile pentru o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani, iar pragurile de clasificare vor fi revizuite in mod regulat.

Etichetarea energetica ajuta consumatorii in evaluarea costurilor de energie atunci când achizitioneaza produse electrice de uz casnic, precum frigidere, masini de spalat rufe sau haine, uscatoare sau cuptoare.

Producatorii sunt obligati sa indice consumul energetic, indiferent daca produsele sunt “mai eficiente” (verde) sau “mai putin eficiente” (rosu) din punct de vedere energetic.

În viitor, etichetarea se va aplica si produselor consumatoare de energie pentru uz comercial si industrial, cum ar fi camerele frigorifice sau vitrinele frigorifice. În plus, etichetarea energetica se va aplica si produselor cu impact energetic, inclusiv produselor de constructie, care au un impact direct sau indirect semnificativ asupra consumului de energie si, dupa caz, de alte resurse esentiale in faza de utilizare.

Masurile de stimulare ce ar putea fi oferite de statele membre pot include credite fiscale atât pentru utilizatorii finali care folosesc produse eficiente din punct de vedere energetic, cât si pentru intreprinderile care promoveaza si produc astfel de produse, precum si o cota redusa a taxei pe valoare adaugata pentru materialele si componentele care duc la imbunatatirea eficientei energetice.

Autoritatile contractante care incheie contracte publice de achizitii de lucrari sau de servicii ar trebui sa achizitioneze produse care indeplinesc niveluri minime de performanta energetica. Aceasta conditie se aplica contractelor cu o valoare de cel putin 15.000 de euro (TVA exclus).

Daca autoritatile publice care constituie cumparatori/utilizatori semnificativi si au capacitatea de a influenta anumite piete nu ar trebui sa respecte un prag minim obligatoriu comun in ceea ce priveste achizitiile lor, eficacitatea prezentei directive s-ar anula, se arata intr-un raport al PE.

Parlamentul European va adopta, in 6 mai, doua rezolutii cu privire la etichetarea energetica a aparatelor TV si a aparatelor frigorifice de uz casnic.

Rezolutiile PE intentioneaza sa blocheze intentia Comisiei de a modificare a formatului etichetarii. Propunerea Comisiei vizeaza sub-divizarea clasei A in noi categorii precum A-20%, A-40%. Rezolutia legislativa a fost adoptata cu 566 voturi pentru, 28 impotriva si 39 abtineri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.