Cum zboară banii de la UE direct în averea personală

Un proiect Phare în valoare de 300.000 de euro, derulat la Iasi de Oficiul Patronal Judetean (OPJ) – organizatie nonguvernamentala condusa de femeia de afaceri Viorica Frunza – a intrat în vizorul opiniei publice cu suspiciunea de conflict de interese.

O parte semnificativa din fondurile acestui proiect, si anume 76.000 de euro, a fost alocata pentru servicii de consultanta si asistenta pentru întocmirea de planuri de afaceri si cereri de finantare. Numai ca, surpriza, câstigatoarea licitatiei pentru acest contract cu fonduri europene s-a dovedit a fi o firma la care asociati sunt sotul, fiica si ginerele Vioricai Frunza, scrie Ieşeanul. Este vorba despre Hpd-Exim SRL Iasi, singura participanta la procedura de licitatie.

Ordonanţa 34/2006, care reglementează desfăşurarea licitaţiilor publice, spune la articolul 69, lit. b că soţul/soţia, ruda sau afinul până la gradul al IV-lea inclusiv nu are voie să facă parte din consiliul de administraţie/organul de conducere sau de supervizare al unuia dintre ofertanţi/candidaţi.

Contactată de Ieşeanul, Frunză respinge orice ilegalitate şi afirmă că respectiva comisie de licitaţie a fost numită prin decizie, iar „dosarele rezultate de la licitaţie s-au transmis la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est, spre analiză şi adjudecare, care a confirmat sau nu câştigătorii. Contractul s-a încheiat doar după ce s-a primit acest aviz de la Agenţie“, se arată într-un comunicat al OPJ semnat de Frunză.

„Anunţurile de licitaţie au fost publicate în Sistemul Electronic naţional. Licitaţia a tot fost reprogramată pentru că nu s-a prezentat nimeni, aşa că la un moment dat riscam să nu bifăm activităţile şi să pierdem banii. Firma rudelor mele a folosit fondurile doar pentru plata terţilor, nu şi-a făcut cifră de afaceri din banii aceştia şi nu a băgat nimic în buzunar“, sustine Viorica Frunză.

Directorul Direcţiei Programe Phare şi Româneşti din cadrul ADRNE Piatra Neamţ, Cristian Zamă, a declarat, referitor la cazul Hpd-Exim-OPJ, că la nivelul instituţiei se află în derulare o analiză a acestui contract.
„Am făcut o informare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi urmează să primim un răspuns” a declarat Zamă.

Foto: Dan Luca

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.