EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Mai bine şomer în Spania decât muncitor în România

– Numarul somerilor români din Spania a crescut in trei luni de la aproximativ 40.000 la peste 70.000

Românii nu vor reveni acasa, pentru ca o duc mai bine cu ajutorul de somaj primit in Spania – iata explicatia data de cotidianul spaniol cu vederi de dreapta El Mundo pentru faptul ca “operatiunea revenirea” pregatita de guvernul român va esua, tinând seama de faptul ca indemnizatiile spaniole sunt de sase ori mai mari decât salariul minim din România.

Guvernele spaniol si român au constatat ca românii rezista cu tenacitate in Spania, remarca publicatia spaniola: nu exista criza, somaj, ori datorii in Spania, nici oferte promitatoare de munca in România care sa-i convinga sa revina acasa.

Se spune ca din calatorii inveti multe, si daca nu, acest lucru trebuie amintit ministrului muncii, mai scrie El Mundo: ministrul Celestino Corbacho a trebuit sa mearga la Bucuresti ca sa vada de ce planul lui destinat revenirii acasa a somerilor români din Spania va esua ostentativ.

Mai intâi i-a explicat acest lucru omologul sau român, Marian Sârbu: “Te intorci daca circumstantele pentru tine si familia ta sunt mai bune prin comparatie cu cele din locul de unde pleci”.

Însa momentul in care ministrul spaniol  Corbacho s-a confruntat cu cruda realitate, continua El Mundo, a fost cel in care jurnalistii români l-au privit cu fascinatie când au auzit ca in Spania numai indemnizatia de somaj este de 850 de euro pe luna.

Teoretic, guvernul spaniol intentioneaza sa usureze revenirea românilor someri, prin prezentarea ofertelor de munca din România; in cadrul vizitei de stat efectuate la Bucuresti, ministrul spaniol al muncii, Celestino Corbacho a semnat impreuna cu omologul sau român Marian Sârbu doua memorandumuri in acest sens, aminteste El Pais.

Mai mult, Ministerul spaniol al Muncii va elabora un raport juridic pentru a afla daca se pot oferi anumite “ajutoare economice de revenire” pentru cei peste 70.000 de someri români din Spania – din care numai un pic peste 40.000 primesc indemnizatii de somaj.

“Masura este destinata celor care nu mai primesc indemnizatiile”, sustine ministrul spaniol, si ar putea fi finantata prin Fondul Social al UE. Spania este dispusa sa-i ajute pe românii care doresc sa revina acasa, scrie marti si ABC, amintind de elaborarea raportului juridic ce urmareste posibilitatea acordarii de ajutoare economice directe pentru muncitorii români care vor sa se intoarca in România.

Executivul spaniol va usura revenirea imigrantilor români in tara lor, noteaza si El Periodico de Catalunya, apreciind ca de aceste “formule” de revenire aflate inca in studiu se vor bucura 30.000 de persoane care nu mai primesc nicio indemnizatie ori ajutor, dupa ce numarul somerilor români din Spania a crescut in trei luni de la aproximativ 40.000 la peste 70.000.

Cel mai recent anunt al ministrului muncii si imigratiei, Celestino Corbacho, subliniaza de fapt ideea ca pentru guvernul spaniol prioritatea este acum sustinerea revenirii acasa a românilor aflati in somaj.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata