EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Topul sectoarelor de activitate cu cele mai multe falimente

0

– Potrivit raportului Coface, anul trecut 56% din totalul falimentelor au fost înregistrate în domeniile comerţului cu amănuntul, distribuţiei şi construcţiilor

Cel mai riscant sector de activitate românesc, în 2008, a fost comerţul cu amănuntul, acesta înregistrând o creştere de 49,85 la sută faţă anul anul anterior, cu un număr de 3.553 de cazuri de insolvenţă, relevă un studiu Coface România privind situaţia sectoriala a falimentelor din anul 2008.

La sfârşitul anului 2008, era înregistrat un număr total de 14.489 de firme aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, 6.022 de firme se aflau în procedura generală de insolvenţă, 4.771 în procedura simplificată de insolvenţă, 3.672 în faliment şi 18 în reorganizare judiciară.

De asemenea, în primul trimestru din 2009 au intrat în insolvenţă 5.173 de firme, aflându-se în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă. Această cifră, în creştere cu 58% faţă de numărul insolvenţelor înregistrate în perioada similară a anului trecut, confirmă tendinţa de înrăutăţire a situaţiei companiilor româneşti identificată la sfârşitul anului anterior, pe fondul accentuării crizei economico-financiare globale.

La fel ca în anii anteriori, firmele din comerţ s-au aflat pe primele locuri ca număr de insolvenţe, deşi a existat rocada între comerţul cu ridicata şi comerţul cu amănuntul (aflat pe poziţia a doua în clasamentul din 2007). În acest sector, orientarea accelerată a pieţei de consum către hypermarketuri şi retaileri a dus la dispariţia unui număr mult mai mare de mici comercianţi.

Ţinând cont de faptul că 2008 în ansamblu a fost un an bun din punct de vedere al consumului, acest lucru a avantajat activităţile de comerţ cu ridicata şi distribuţie, care deja se reorientaseră în parte către marii comercianţi şi unde regăsim o scădere a numărului de insolvenţe.

Potrivit Coface, anul trecut construcţiile a fost sectorul cel mai afectat de falimente, cu o creştere de 56,29 la sută faţă de 2007, fiind primul sector afectat de criză ca urmare a blocării pieţei imobiliare, a deciziei sistemului bancar de a sista finanţarea şi acordarea de credite direct sau indirect legate de acest sector, întârzierii plăţilor datorate de bugetul de stat din ultimele luni ale anului 2008, precum şi deciziilor anunţate de multi investitori de a-şi amâna sau întrerupe investiţiile imobiliare.

Începând cu a doua jumătate a anului 2008 comportamentul de plată al companiilor din construcţii s-a înrăutăţit semnificativ, fiind combinat şi cu o dificultate de accesare a finanţărilor. Problemele de lichiditate au fost agravate de problemele pe lanţul de furnizare, multe companii intrând în incapacitate de plată datorită creanţelor neîncasate de la proprii clienţi (în unele cazuri printre clienţi numărându-se şi statul).

Nivelul preţurilor materialelor de construcţii a fost un element decisiv care a contribuit la falimentele din acest sector, alături de elementul speculativ majorându-se şi preţurile terenurilor şi ale materialelor de construcţii, ce au contribuit la creşterea preţurilor în imobilare şi la blocajul deja menţionat.

Potrivit studiului Coface, a doua jumătate a anului 2008 a adus o scădere spectaculoasă a preţurilor, în special la produsele metalurgice, cu scăderi de 40-50 la sută.

De asemenea, anul trecut, transporturile şi industria mobilei au intrat în topul primelor 5 sectoare falimentare, devansând agricultura şi industria alimentara.

‘Avansul sectorului transporturilor pe primele poziţii în topul falimentelor este datorat atât efectelor globale ale crizei economice, resimţite la nivelul transportatorilor, în principal prin reducerea semnificativă a comenzilor de transport cauzată de restrângererea activităţii economice a clienţilor tradiţionali, dar şi prin accentuarea problemelor specifice acestui sector şi a costurilor în permanenţă creştere. În 2008 s-au înregistrat 811 cazuri de falimente în acest sector, reprezentând o creştere de 12,71 la sută faţă de anul precedent’, se arată în studiul Coface.

Analiza evoluţiei sectoriale a numărului total de falimente existente în 2008 faţă de anul anterior arată creşteri semnificative în domeniul industriei extractive (plus 191 la sută), comerţului cu amănuntul (plus 50 la sută), construcţiilor (plus 56 la sută), hotelurilor şi restaurantelor (plus 50 la sută), IT-ului (plus 37 la sută) şi tranzacţiilor imobiliare (plus 31 la sută).

În cazul industriei extractive, care a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a numărului de falimente, situaţia este mai puţin relevanţa datorită numărului relativ redus de companii ce activează în acest domeniu şi structurii companiilor insolvente (multe dintre ele având ca obiect de activitate servicii anexe extracţiei sau extracţia pietrei pentru construcţii).

În sectorul tranzacţiilor imobiliare anul 2008 a adus o creştere de 31 la sută a numărului de insolvenţe, prefigurând începutul crizei imobiliare care afectează mult mai puternic şi evident începutul de an 2009.

Creşterea cu 37 la sută a numărului de insolvenţe din sectorul de IT este, potrivit studiului Coface, doar un preambul al crizei care afectează în acest moment piaţa menţionată. Ca toate segmentele supraîncălzite, care au avut parte de o creştere fulminantă în perioada 2007 şi începutul lui 2008, sectorul IT a fost afectat de scăderea abruptă a vânzărilor începând cu ultimul trimestru din 2008, odată cu încetinirea consumului privat şi cu blocarea proiectelor guvernamentale.

La polul opus, reduceri semnificative ale numărului de falimente s-au înregistrat în industria metalurgică (minus 89 la sută), agricultura (minus 47 la sută), fabricarea produselor chimice (minus 47 la sută) şi industria alimentară (minus 41 la sută).
Coface relevă faptul că o reducere a riscurilor în sectorul agricol este de natură conjuncturală.

‘Deşi există un potenţial imens şi o treime din populaţia ţării este angrenată în agricultură, nu ne putem baza pe acest sector măcinat de lipsa subvenţiilor şi a asigurării recoltelor, inexistenţa sistemelor de irigaţii, divizarea proprietăţii şi importurile masive’, se mai precizează în studiul Coface.

În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe, dintre primele 10 ca număr de insolvenţe înregistrate, doar Bucureştiul şi-a păstrat poziţia din anul anterior, situându-se în continuare pe primul loc deşi numărul cazurilor înregistrate s-a redus cu 25 la sută (de la 2.313 cazuri în 2007 la 1.719 cazuri în 2008).
Dintre celelalte nouă judeţe aflate in fruntea listei, doar patru se situau în Top 10 şi în 2007 (Timiş, Galaţi, Constanţa şi Gorj).
Numărul cazurilor de insolvenţă înregistrate în Buzău şi Vrancea, judeţele cu cea mai importantă dinamică în clasamentul teritorial al insolvenţelor, a crescut cu 202 la sută şi respectiv 156 la sută faţă de anul anterior, asemenea evoluţii reprezentând adevărate semnale de alarma pentru situaţia economică a acestor judeţe.

‘Agravarea crizei economice în România, lipsa unor măsuri reale pentru relansarea economică promovate de autorităţile guvernamentale şi restrângerea resurselor de finanţare vor duce la o înrăutăţire severă a comportamentului de plată a companiilor. Estimăm că până la sfârşitul anului cel puţin 20.000 de companii vor intra în starea de insolvenţă’, a declarat Cristian Ionescu, director general Coface România.

În studiul realizat de Coface România au fost luate în evidenţă firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.