TVA pentru restaurante, redusă de la 19,6% la 5,5%

Ministrii europeni de Finante au adoptat marti, definitiv, o directiva care permite utilizarea unui nivel redus al Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) in anumite servicii precum restaurantele, in conformitate cu acordul politic la care s-a ajuns in luna martie, transmite AFP.

Presedintia ceha a Uniunii Europene a informat ca la reuniunea lor de marti, de la Bruxelles, ministrii europeni de Finante au adoptat aceasta directiva solicitata de multa vreme de Franta. Directiva va intra in vigoare dupa publicarea sa in Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

În virtutea acestui text legislativ, tarile membre ale UE care doresc pot sa aplice un nivel redus al TVA, adica mai mic de pragul minim de 15%, pentru anumite servicii cu un consum intensiv de mâna de lucru. Este vorba in principal de restaurante, dar si de serviciile de renovare si restaurare a locuintelor, coafura, servicii de reparatii de biciclete, incaltaminte, articole de pielarie si curatenie la domiciliu.

Compromisul politic la care s-a ajuns in luna martie pe acest subiect a pus capat mai multor ani de dispute interne. Franta incearca inca din anul 2002 sa obtina dreptul de aplica un nivel redus al TVA-ului pentru restaurante, fara a obtine insa pâna acum acordul partenerilor europeni, Germania fiind ostila acordarii de derogari.

Recent, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a pronuntat in favoarea aplicarii in restaurante a unei Taxe pe Valoarea Adaugata (TVA) de 5,5%, fata de 19,6% in prezent, incepând cu data de 1 iulie 2009.

În schimb, proprietarii de restaurante s-au angajat sa reduca preturile cu 11,8% la anumite produse si sa creeze 40.000 de locuri de munca.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.