Companiile de leasing vor recupera mult mai greu maşinile

Companiile de leasing vor recupera mult mai greu masinile de la clientii rau-platnici, dupa ce Curtea Constitutionala a schimbat recent procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea.

Acest lucru va bulversa piata de leasing, in conditiile in care in ultimele sase luni companiile au recuperat 10.000 de masini de la clienti care nu mai pot plati, de peste cinci ori mai mult decat intr-un an normal. Pana la aceasta schimbare, executarea silita se facea in baza contractului de leasing.

Pe de o parte, firmele de leasing spun ca aceasta schimbare le va aduce pierderi importante, iar executorii judecatoresti afirma ca procesul de executare silita va dura mult mai mult si va fi mai greoi, insa unii avocati sustin ca in acest fel clientul are sansa la un proces echitabil.

Pana la mijlocul lunii aprilie un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un executor judecatoresc, insa la data de 17 aprilie a intrat in vigoare o decizie a Curtii Constitutionale care nu mai permite acest lucru, in prezent fiind obligatorie obtinerea acordului judecatoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului, ceea ce lungeste procesul de recuperare a bunului de la client cu cel putin o luna.

Continuarea în Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.