Dobânzi în cădere

0

Românii nu se vor mai întâlni prea curând cu dobânzile ridicate, practicate în prezent de bănci, pentru atragerea depozitelor. Scăderea dobânzilor pentru sumele economisite va fi determinată de reducerea dobânzii cheie, la 9,5%, anunţată ieri de BNR.
Măsura Băncii Naţionale are însă şi o consecinţă favorabilă, aceea că vor scădea şi dobânzile calculate pentru sumele împrumutate.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat azi că băncile comerciale vor reduce în primul rând dobânzile la depozite, şi abia apoi pe cele la credite, în urma deciziei Băncii Naţionale de a scădea dobânda de politică monetară.

„Prima reacţie a băncilor este să reducă dobânzile la depozite. Banca este un magazin de bani. (…) Pentru o  bancă este foarte  important mai întâi să îşi stabilească preţul de cumpărare şi apoi preţul de vânzare. Este o problemă de cântar. Este adevărat că băncile au grijă să îşi  ţină  o diferenţă mare între cele două preţuri”, a spus Vasilescu.

La rândul său, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei  Române a Băncilor (ARB), spune că, datorită unor măsuri şi fapte din ultima perioadă, este normal ca băncile să înceapă reducerea dobânzilor la depozite şi apoi la credite.

„Avem confirmarea că se înfăptuieşte contractul cu FMI. BNR va  putea elibera banii din rezervele minime obligatorii, iar Ministerul  de  Finanţe nu va mai fi atât de activ în atragerea de bani de pe  piaţa  interbancară”, a spus Gheţea.

Continuarea în Evenimentul Zilei
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.