Firma de stat nr. 1 a rămas fără cash. Revin arieratele în economie?

Cea mai mare companie de stat, Electrica, cu un profit brut-record anul trecut de 489 mil. euro, la o cifra de afaceri de circa 1,6 mld. euro, se zbate intr-o lipsa acuta de lichiditati, provocata de datoriile mari neachitate in special de clientii sai companii strategice de stat – CFR si Oltchim -, situatia amintind de blocajul arieratelor din economie de la inceputul anilor 2000, informeaza Business Standard.

Electrica are de recuperat peste 110 mil. euro numai de la cei doi clienti, tot mai multi consumatori ii bat la usa solicitand o reducere a preturilor, iar patru fosti directori vor sa ceara in instanta sume mari de bani. In acest context, colosul de stat este pregatit de masuri disperate pentru a supravietui – vanzare de active, concedieri – si cere chiar sprijinul actionarului sau majoritar, Ministerul Economiei, pentru a putea folosi banii obtinuti din privatizari, circa 300 mil. euro.

“Avem o problema mare cu lichiditatile, cu cash-flowul, suntem afectati de criza, ne scad vanzarile si avem de recuperat numai de la CFR peste 400 mil. lei (93 mil. euro – n. red.) si de la Oltchim alte peste 72 mil. lei (16,7 mil. euro – n.red) fara majorarile de intarziere”, a declarat intr-un interviu acordat Business Standard noul director general al companiei, Ioan Folescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.