NY Times: Fermele de porci Smithfield din România ar putea avea legatură cu virusul H1N1

1 14
  • Compania americana Smithfield Food, cel mai mare producator de carne de porc din Romania, care a fost acuzata ca polueaza mediul si ai carei porci ar putea avea legatura cu actuala gripa H1N1, s-a instalat in tara primind ajutor de la cel mai inalt nivel politic, scrie NY Times.

  • Replica ministrului Ilie Sarbu la articolul din NYT: „Porcii din Romania nu au zburat in Mexic”

Articolul din New York Times (NYT) relateaza ca Smithfield a ajuns sa se dezvolte in Romania si sa detina 40 de ferme de porci cu sustinerea fostului ambasador Nicholas Taubman si a presedintelui Traian Basescu. In afara de faptul ca a eliminat din ecuatie micii fermieri, compania, avand sustinere la cel mai inalt nivel, isi permite sa nu respecte normele de mediu si sa opereze fara autorizatii.

Mai mult, avand in vedere ca porcii din fermele Smithfield din Romania au fost afectati in 2007 de pesta porcina, NYT sugereaza ca o tulpina a noii gripe A/H1N1 ar putea proveni chiar din Romania. „Virusul din 2007 a afectat numai porcii, dar cercetatorii au gasit elemente ale virusurilor porcine – o tulpina din Europa sau Asia, alta din America de Nord – in codul genetic al virusului noii gripe A (H1N1)”, sustine NYT, potrivit NewsIn.

„Smithfield detine si o parte din ferma (mexicana – n.r.) de porci localizata foarte aproape de locul in care specialistii ONU investigheaza o posibila legatura intre porci si noua gripa H1N1, care afecteaza omul. Avand in vedere ca originile exacte ale virusului sunt inca necunoscute, Smithfield a subliniat ca aceasta gripa nu a afectat niciun angajat al sau si niciun animal„, precizeaza publicatia de peste Ocean.

NY Times constata ca „abordarea globala” a Smithfield este evidenta. In mai putin de cinci ani, Smithfield a reusit sa isi creeze sustinatori in randul politicienilor din Romania si Polonia, a absorbit sume mari din fondurile pentru agricultura ale UE si a reusit sa invinga orice opozitie pe plan local, creand un conglomerat de crescatorii de porci, dotate cu sisteme de hranire, grajduri controlate climatic si abatoare.

„S-a dezvoltat cu atata repreziciune, incat uneori nu a reusit sa obtina autorizatiile de mediu necesare si sa informeze autoritatile despre decesele porcilor – probleme care au aparut mai ales dupa pesta porcina care a afectat trei centre din Romania in 2007, dintre care doua operau fara permise. In jur de 67.000 de porci au murit sau au fost sacrificati, intrucat si porcii infectati, si cei sanatosi au fost impuscati pentru a opri epidemia„, aminteste publicatia americana.

In Romania, numarul fermelor de porci a scazut cu 90% – la 52.100 in 2007, de la 477.030 in 2003 – potrivit statisticilor UE citate de NYT, intrucat fostii fermieri au fost coplesiti de preturile scazute practicate de Smithfield si au decis sa emigreze sau sa se reprofileze in constructii.

In locul lor, compania a angajat sau are contracte cu 900 de oameni si cumpara graunte de la 100 de fermieri. In Polonia, au existat 1,1 milioane de fermieri care se ocupau cu cresterea porcilor in 1996. Numarul lor a scazut cu 56% in 2008 din cauza metodelor moderne pentru gestionarea fermelor care au transformat agricultura, potrivit Camerei Nationale de Agricultura a Poloniei.

Smithfield are 40 de ferme in Romania, iar impactul asupra mediului este mai mare decat cel asupra micilor fermieri, mai constata ziarul american. Compania a construit imense containere metalice si injecteaza deseuri in pamant. Oamenii care locuiesc langa aceste ferme se plang de mirosul ingrozitor, relateaza NYT.

Fermele Smithfield din judetul Timis se numara printre cele mai mari surse de poluare a aerului si a solului, potrivit unui raport al guvernului local citat de NYT. De asemenea, potrivit raportului, concentratia de gaz metan din aer a crescut cu 65% din 2002 pana in 2007.

„Contribuabilii au sustinut o parte din aceasta dezvoltare, intrucat Smithfield a absorbit milioane de euro din subventiile UE – dintr-un total de 50 de miliarde disponibile anul trecut – care erau menite sa incurajeze dezvoltarea moderna a fermelor in paralel cu grija pentru mediu. Astazi Smithfield este cel mai mare producator de carne de porc din Romania, unde detine peste 40 de ferme de porci raspandite pe 50.000 de acri (cca. 20.234 de hectare)”, mai relateaza NYT.

Potrivit NYT, reprezentantii Smithfield isi apara cu indarjire metodele. Ei spun ca au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a opri epidemia de pesta porcina si spun ca lipsa de licente a fost o greseala. „Am invatat sa nu presupunem ca daca guvernul are cunostinta de planurile si operatiunile noastre inseamna ca si avem permisiunea de a ne continua actiunile pana obtinem toate permisele necesare”, a raspuns avocatul Smithfield, Charles Griffith, la o solicitare a publicatiei americane.

Smithfield a refuzat sa dezvaluie totalul subventiilor pe care le-a colectat, subliniaza NY Times. Romania plateste in jur de 30 de euro pentru fiecare porc crescut, de unde se poate deduce ca pentru 600.000 de porci pe an, Smithfield ar fi fost eligibil pentru subventii nationale in valoare de18 milioane de euro pentru imbunatatirea calitatii carnii. Date recente date publicitatii in Romania arata ca Smithfield a colectat anul trecut subventii de peste 300.000 de euro de la stat si peste 200.000 de euro din subventiile UE pentru noile state membre. In Polonia, Smithfield a absorbit peste 2 milioane de euro in subventii.

.

Ilie Sarbu despre articolul din NYT: Porcii din Romania nu au zburat in Mexic

.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca articolul aparut in New York Times este un „atac la adresa unei tari” si ca porcii din Romania nu au zburat in Mexic. „Nu avem de ce sa ne dezvinovatim noi, pentru ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si specialisti la nivel international au explicat cum stau lucrurile cu gripa porcina”, a spus ministrul.

Ilie Sarbu a mentionat ca articolul poate fi interpretat si ca un atac grav la industria carnii de porc din Romania, dar si ca un atac politic. “Probabil, cineva urmareste sa dea un atac mortal industriei carnii de porc din Romania. De asemenea, poate fi si un atac politic, care nu stim ce ascunde”, a spus Ilie Sarbu.

Ministrul agriculturii a adaugat ca era imposibil ca virusul gripei porcine sa aiba vreo legatura cu Romania, intrucat masurile de securitate alimentara sunt foarte stricte. “Cand a fost pesta porcina la Smithfield, Romania era membra UE si era imposibil sa nu se sesizeze. Sunt servicii de control sanitar veterinare atat de drastice, ca uneori se merge pana la absurd”, a spus Ilie Sarbu.

Continuarea pe 9AM
Citește și
1 Comentariu
  1. George Baltei spune

    Nu sunt adeptul unor teorii s.f. dar, daca eixsta o baza stiintifica aparent fara legatura cu realitatea (!?) Sa presupunem ca intr-o ferma porcina se imbolnavesc cativa porci de gripa porcina in mod insesizabil adica…apar forme sub clinice de boala in randul porcilor apoi, fermierul vine in contact cu porcii bolnavi, face si el o forma usoara de boala, imperceptibila clinic (de exemplu o tuse pusa pe seama fumatului fara febra; fermierul vine in contact cu alte persoane si asa mai departe pana cand ultimul contact se duce in MEXIC…ceea ce vreau sa sugerez este ca ipoteza este imposibil de demontat. Mai probail lucrurile au stat altfel….epidemia a aparut in randul porcilor din mexic si cu asta basta…”de ce sa ne scarpinam la ureccea dreapta cu piciorul stang”?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.