A fost inaugurată cea mai mare centrală electro-termică pe biomasă din România

0

Ieri a avut loc la Rădăuţi deschiderea oficială a celei mai mari centrale electro-termice pe biomasă din România, o investiţie a firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, în valoare de 20 milioane de euro.

Guvernul României a contribuit la rândul său pentru realizarea acestei investiţii, prin Fondul de Mediu, cu aproape cinci milioane de euro.

Centrala de cogenerare inaugurată la Rădăuţi are o capacitate totală de 22 MW, din care 17 MW energie termică şi 5 MW energie electrică.

Centrala este operată de firma Gerfor şi consumă 40 de metri steri de biomasă pe oră, energia termică produsă urmând să fie folosită la uscarea cherestelei din fabrica Holzindustrie Schweghofer din apropiere, dar şi la încălzirea a 7.000 de apartamente din municipiul Rădăuţi, iar energia electrică este furnizată în sistemul energetic naţional.

Proprietarul firmei austriece, Gerald Schweighofer, a declarat că “România are un potenţial foarte mare de biomasă nu numai din sectorul forestier şi intenţionăm să organizăm puncte de colectare unde fiecare debitor de vegetaţie ar putea aduce materia primă pentru biomasă.

Peste patru săptămâni vom inaugura la Sebeş o altă centrală de cogenerare pe biomasă, cu o putere la jumătate faţă de cea din Rădăuţi, şi intenţionăm să investim încă 25-30 de milioane de euro într-o altă centrală de acest tip, cel mai probabil tot în Sebeş, ce va avea o capacitate de 8,5 MW de energie electrică. Suntem interesaţi să investim şi în alte oraşe, dar important este să găsim puncte de consum pentru apa fierbinte pe care o scoatem”.

Continuarea în Obiectiv de Suceava

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.