Cine beneficiază de cei mai mulţi bani de la UE?

Cei mai importanti beneficiari ai subventiilor de la Uniunea Europeana pentru ferme sunt o banca din Milano, un gigant francez ce creste pui si un producator irlandez de alimente pentru Weight Watchers si budinca Yorkshire.

Potrivit unei statistici pe 2008, obtinuta de The New York Times, un grup elitist de companii au primit mai mult de 700 de plati de cate cel putin un milion de euro.
Cea mai mare plata a fost de 140 de milioane de euro, catre compania italiana de zahar Italia Zuccheri. De asemenea, banca italiana ICBPI a primit mai mult de 180 de milioane de euro, in cinci transe.

Compania Greencore, din Irlanda, care produce alimente pentru Weight Watchers (o companie de produse pentru slabit), a primit mai mult de 83 de milioane de euro, in timp ce producatorul de pui din Franta, Doux, a primit 63 de milioane de euro.

Lista beneficiarilor subventiilor, facuta publica de o organizatie non-profit, ce lupta pentru transparenta in ceea ce priveste fondurile europene, reflecta modul in care sunt distribuite cele 50 de milioarde de euro, anual, catre companiile din domeniul agro-alimentar.

Nu exista explicatie pentru aceste plati foarte mari. Daca sunt parte a unei politici sociale, nu au justificare. Daca sunt menite sa compenseze fermierii pentru ca trebuie sa aiba standarde ecologice mai ridicate, atunci sunt platiti prea mult”, a declarat Harald von Witzke, profesor in comert agricol si dezvoltare economica la Universitatea Humboldt, din Berlin.

Continuarea pe Ziare.com

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.