Isărescu: Acordul cu FMI nu elimină riscul unor derapaje în politica fiscală şi salarială

Acordul de finantare incheiat cu FMI, UE si Banca Mondiala nu elimina riscul unor derapaje in politica fiscala si salariala, in România, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

“Acordul cu FMI nu elimina astfel de riscuri. Cred insa ca avem nevoie de ajustare intr-una din cele trei politici, monetara, fiscala si salariala. În ceea ce priveste politica monetara, nu suntem inca pregatiti. Din pacate, la noi, ajustarea ramâne doar la nivel de vorbe “, a spus guvernatorul.

Acesta a declarat ca evolutia inflatiei ar putea fi afectata de pastrarea cererilor salariale concomitent cu reducerea productivitatii.

Consiliul executiv al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, pe 4 mai, in unanimitate acordul stand-by cu România pe o perioada de doi ani, in valoare de 12,95 miliarde euro. Prima transa, in valoare de 5 miliarde de euro va fi disponibila imediat.

Pe 24 martie 2009, România si FMI au ajuns la un acord la nivel de experti, care cuprinde o scrisoare de intentie si un memorandum tehnic de intelegere, care sunt supuse unei analize atente in diversele departamente ale institutiei financiare internationale. Scrisoarea de intentie si memorandumul tehnic de inte legere au fost semnate pe 23 aprilie de ministrul român de Finante si de guvernatorul Bancii Nationale a României.

România a convenit asupra unui acord pe doi ani cu Fondul Monetar International pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la FMI, Uniunea Europeana, BM si BERD urmând sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.