Ministrul pentru IMM-uri: Dacă aş avea o firmă, aş închide-o

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, recunoaste ca, dupa introducerea impozitului minim, si-ar inchide afacerea daca ar fi patron si daca ar iesi pe pierdere, dar sustine ca acest impozit a fost singura varianta a Guvernului pentru a nu creste cota unica de impozitare si TVA-ul.

“Inchid, ce sa fac, sa pierd? Trebuie sa fim pragmatici, asa este peste tot in lume, o activitate care nu merge o inchizi, care este problema?”, a sustinut ministrul intr-un interviu pentru Business Standard.

Nita nu s-a aratat ingrijorat de numarul mare de firme pe care patronii vor sa le inchida si sustine ca este un fenomen normal. “Ne speriem de faliment, de insolventa, dar este normal, face parte din mersul mediului de afaceri. Sunt convins ca apar altele. De exemplu, in primul trimestru au disparut 45.000 de firme, dar au fost infiintate 147.000”, declara ministrul pentru IMM-uri.

Referitor la impozitul minim, Nita spune ca este posibil ca acesta sa fie temporar, doar pentru 2009, urmand ca, incepand de anul viitor, sa fie introdus un impozit forfetar, insa numai pentru anumite industrii.

“Eu mi-as dori sa fie un impozit temporar, iar daca ne apucam sa facem unul forfetar, trebuie sa fie unul elaborat, care sa se calculeze in functie de activitati si care, intr-o anumita perioada, sa inceapa sa dea roade, sa devina un instrument eficient pentru Guvern”, a punctat Nita.

In opinia ministrului Nita, Guvernul “nu poate fi acuzat ca nu a incercat sa ajute IMM-urile”. “Uitati-va ce se intampla in Ungaria. La noi nu se va intampla asa ceva, salariile si pensiile nu vor suferi vreo modificare, vor stationa, intr adevar, dar nu vor fi diminuate. Din iulie, va fi introdusa neimpozitarea profitului reinvestit, la impozitul minim trebuie stabilit un nou plafon pana la care sa nu se plateasca, poate 50.000 de euro, inca se discuta pe aceasta tema la Ministerul de Finante”, a mai spus ministrul.

Potrivit lui Constantin Nita, incepand de anul viitor ar putea fi introdusa si masura prin care firmele ce angajeaza un salariat pe care il platesc cu 1.000 de lei sa fie scutite de la plata contributiilor sociale, masura neputand fi introdusa din acest an, ca urmare a lipsei finantarii.

Continuarea în Business Standard

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.