Nunta „de criză” începe cu întrebarea: „Se mai dă ajutorul de 200 de euro”?

Criza economica ii afecteaza si pe tinerii care au decis ca in anul 2009 sa faca “marele pas“. Multi dintre ei, desi au apucat sa dea un avans minim pentru rezervarea restaurantului, a formatiei sau a operatorului video, au preferat să abandoneze toate planurile, cel puţin pentru anul acesta. Unii miri au ajuns chiar in situatia de a-si vinde contractele deja incheiate cu restaurantele, pentru a-si recupera macar avansul dat.

Cifrele de la Starea Civila din Bacau vorbesc de la sine. “Fata de anul trecut, in aceeasi perioada, nu stam deloc bine, a mentionat Dumitru Popa, director executiv. Pâna acum am oficiat 219 cununii, fata de 259 cât aveam la aceasta data in 2008. Se simte criza si din numarul celor care participa la ceremonie. Am oficiat cununii si cu patru oameni, mirii si martorii. Nici acum dupa Postul Pastelui nu stam mai bine. Daca in anii trecuti era o avalansa de cununii, imediat dupa Paste am oficiat 12 cununii. Foarte putine. Avem sperante ca la vara, in iulie-august, sa fie mai bine. E perioada când se intorc tinerii din strainatate si vin in tara sa se casatoreasca”.

Toti intreaba de cei 200 de euro

Prima intrebare pe care o pun tinerii când se adreseaza la Starea Civila este daca statul mai acorda ajutorul de casatorie de 200 de euro. “Nu sunt de ici de colo banii astia. Acum nu stiu daca se casatoresc neaparat pentru cei 200 de euro, dar oricum vor sa stie si de banii acestia. Si inca un fapt sesizat: multi tineri vor sa se casatoreasca in timpul saptamânii pentru a nu mai plati in week-end taxa de 100 de lei”, mai spune directorul Popa.
Tot in fuga dupa bani si dupa un loc de munca, la Starea Civila tot mai multe cupluri aleg sa-si pastreze fiecare numele de dinaintea casatoriei. In special “stranierii”. “Si stiti de ce? Pentru a scapa de corvoada schimbarii actelor de identitate, a pasapoartelor. Abia când vine un copil se mai schimba situatia”.

Continuarea în Deşteptarea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.