EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Programul „Casa Verde”, în varianta Nemirschi

0

Programul Casa Verde va costa 310 milioane lei (circa 75 milioane euro) si se va derula in doua etape, a anuntat, vineri, Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit oficialului, finantarea se va face din Fondul de Mediu, in conturile caruia se va colecta taxa de mediu, cunoscuta si sub denumirea de taxa auto.

“Am lansat ghidul privind utilizarea si implementarea sistemelor de energie alternativa, iar suma alocata este mai mica decât stabilisem initial, din pricina rectificarii bugetare si a situatiei de criza economica”, a declarat Nemirschi.

In iarna, statul se angaja sa aloce, prin acest program, suma de 130 de milioane de euro, echivalent, la cursul zilei, cu aproape 546 de milioane de lei.

In varianta finala a ghidului dupa care va functiona programul „Casa Verde”, prima modificare este eliminarea notiunii de „instalator acreditat”, cei care doresc sa-si instaleze acest gen de sisteme urmand sa o faca in baza legii achizitiilor publice, prin licitatie. „Piata este libera. Se va lucra pe sistemul achizitiilor publice”, a spus Nemirschi, precizand insa ca, prin ghid, se prevad anumite conditii pe care firmele care vor furniza echipamentele si serviciile de instalare pentru sistemele cumparate trebuie sa le indeplineasca. Aceste conditii vor fi preluate in caietele de sarcini pentru fiecare licitatie, a explicat Nemirschi.

Subventia ce va fi alocata fiecarui proiect din Fondul de Mediu este de 80% din suma totala.

Nemirschi a adaugat ca in subventia de 80% intra si cheltuielile cu racordarea la sistemul termic, precum si TVA-ul.

Ministrul a spus ca, pentru a se asigura ca banii „ajung pentru toata lumea”, s-au stabilit, prin ghid, bareme maximale pentru fiecare autoritate publica, in functie de numarul de locuitori.

Municipiile cu mai mult de 100.000 de locuitori vor primi maximum 4 milioane de lei fiecare, cele cu numar de locuitori cuprins intre 50.000 si 100.000 vor primi maximum 3 milioane de lei, orasele cu populatie intre 20.000 si 50.000 vor primi maximum cate doua milioane de lei, cate un milion maximum vor primi localitatile cu minimum trei mii si maximum 20.000 de locuitori, iar asezarile cu mai putin de 3.000 de locuitori vor primi maximum 500.000 de lei, conform datelor prezentate de ministrul Nemirschi.

Cele doua etape ale programului Casa Verde vor fi stabilite de catre presedintele Fondului de Mediu, dar, din spusele lui Nemirschi, acestea se pot derula pâna cel târziu in luna iulie, respectiv septembrie.

Ghidul conceput de catre Ministerul Mediului se adreseaza autoritatilor administrativ¬teritoriale si autoritatilor locale care au in gestiune unitati de invatamânt, camine de batrâni etc, dar si asociatiilor de proprietari.

Ordinul care legalizeaza noul ghid va fi publicat saptamâna viitoare in Monitorul Oficial.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.