Simirad Jr., persoană de sprijin a Securităţii

  • Surpriză la momentul verificării de către CNSAS a trecutului lui Lucian Simirad: deşi a primit verdict de necolaborare, despre fiul cel mare al preşedintelui CJ s-a descoperit că a fost persoană de sprijin a Securităţii şi că dosarul i-a fost ars pe 22 decembrie 1989.

Cu ocazia verificării candidaţilor la alegerile parlamentare din toamna anului trecut, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) l-a luat în malaxor şi pe Lucian (43 de ani), fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad (foto – Ieşeanul).

Decizia oferă câteva detalii extrem de interesante şi necunoscute din trecutul ieşeanului. În decursul cercetărilor, specialiştii CNSAS au descoperit că numele lui Lucian Simirad figurează într-un „dosar fond reţea“, care conţine un Proces verbal de distrugere, întocmit de Serviciul Român de Informaţii, şi un Raport de distrugere.

În primul document, la poziţia 60, Lucian Simirad este prezentat cu datele biografice şi indicat drept „P.S.“ – persoană de sprijin, iar în cel de-al doilea se scrie că dosarul personal al acestuia a fost distrus prin ardere. „Date fiind împrejurările ocazionate de evenimente din 22 decembrie 1989, din ordinul fostei conduceri a Securităţii, col. Ciurlău Constantin şi a şefului Serviciului, mr. Gavril Florin, am procedat la distrugerea prin ardere a următoarelor dosare personale privind reţeaua din legătura proprie: /…/ 65/…/ Simirad Lucian. Men­­ţionez că dosarele au fost distruse şi nu înstrăinate»“, se specifică în Raportul SRI.

Contactat de Ieşeanul, Florin Gavril, care este în prezent comisar la Garda Financiară Iaşi, a negat că ar fi dat ordin să se ardă vreun dosar.

Continuarea în Ieşeanul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.