Cine oferă cele mai bune condiţii de muncă în România

  • La categoria firme mari, primii cinci Best Employers din România sunt McDonalďs (alimentatie publica), Provident (finante), Henkel (bunuri de consum), Holcim (materiale de constructii) si Macromex (distributie bunuri de consum).

Câstigatorii din România ai editiei 2008/2009 a studiului anual Best Employers (Cei mai buni angajatori), realizat de catre Monday Insight Consulting, partener strategic al Hewitt Associates, au fost desemnati luni la Bucuresti.

Elaborarea studiului a tinut seama de conditiile de criza in care si-au desfasurat activitatea competitorii, autorii pornind de la deviza “sa traim consumând mai putin”.

Aceasta conceptie a dus la premierea firmelor care au reusit sa obtina rezultate comerciale optime cu mai putine resurse, adica au izbutit sa gaseasca o cale de a-si motiva angajatii in conditiile in care nu pot oferi nici mariri salariale, nici prime sau alte stimulente.

Cheia succesului sta, dupa cum sustin autorii studiului, intr-o buna comunicare cu salariatii si in capacitatea de a face din resursele umane (HR) un partener al conducerii, un strateg si un avocat al salariatilor.

Citeste si:  Un credit mare pentru a pregăti viitorul Franţei

Studiul Best Employers se desfasoara in 12 tari din Europa Centrala si de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina si Croatia), in acest an luând parte la el 12 826 de angajati, alaturi de 417 manageri, reprezentând 50 de companii. Acestea candideaza automat pentru titlul Best Employer in Europa Centrala si de Est.

La studiul Best Employers poate participa orice companie care este prezenta intr-o tara de cel putin 2 ani, si care are minimum 50 de angajati cu norma intreaga. Studiul Best Employers are la baza trei chestionare: chestionarul de satisfactie si implicare a anagajatilor, chestionarul de satisfactie a echipei de top management si chestionarul de HR Audit.

Una dintre concluziile studiului este ca perceptia managerilor si a salariatilor asupra acelorasi aspecte din cadrul firmei nu coincid, deci una dintre pârghiile esentiale pentru manageri in timpul crizei este imbunatatirea comunicarii interne.

Citeste si:  Panama Papers: Scurgerile de informaţii financiare dezvăluie cum sunt ascunşi banii, folosindu-se paradisurile fiscale offshore

Doar 55% dintre angajatii companiilor participante la studiu considera ca primesc informatia relevanta cu privire la compania lor, iar si mai putini afirma ca managerii sunt deschisi si sinceri in comunicarea cu ei.

Oportunitatile de cariera, inclusiv promovarea angajatilor, este domeniul cu cea mai mare discrepanta intre perceptia managerilor si cea a angajatilor.

Peste 60% dintre manageri cred ca organizatia lor ofera angajatilor oportunitati de dezvoltare, in timp ce doar 44% dintre angajati considera acest lucru ca fiind adevarat, in cadrul companiilor Best Employers, proportia fiind de peste 81% la manageri si de doar 68% la angajati. Un alt punct sensibil este acela ca salariatii nu cunosc modul in care se iau deciziile privind nivelul de salarizare si de premiere.

Best Employers sunt acele companii care reusesc sa atinga un nivel ridicat de implicare a angajatilor si care stiu cum sa foloseasca aceasta implicare pentru a imbunatati rezultatele firmei.

Citeste si:  China este protejată contra unei evoluţii în W a economiei

Companiile identificate ca Best Employers in România au un nivel de implicare a angajatilor de peste 76%. Acesti angajati isi prezinta compania intr-un mod pozitiv fata de interlocutori, sunt dispusi sa ramâna in firma pentru o perioada mai lunga de timp si fac eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivele de business.

Din rândul firmelor care sunt considerate Best Employers pe perioada 2008/2009, la categoria IMM exista trei firme de IT (Adobe, locul 1), Microsoft (4) si Neogen (5), o firma din industria chimica – Syngenta (tot locul 1, la egalitate de puncte cu Adobe) si o firma de avocatura (Tuca, Zbârcea & Asociatii).

La categoria firme mari, primii cinci Best Employers din România sunt McDonalďs (alimentatie publica), Provident (finante), Henkel (bunuri de consum), Holcim (materiale de constructii) si Macromex (distributie bunuri de consum).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata