Sistemele de irigaţii au nevoie de 955 milioane lei pentru reabilitare

Costurile estimate pâna in 2013 pentru reabilitarea si mentinerea in functiune a amenajarilor de irigatii in vederea combaterii desertificarii si diminuarii efectelor secetei se ridica la aproape 955 milioane lei, a declarat Gabriela Suciu, director planificare politici sectoriale in cadrul Administratiei Nationale de Îmbunatatiri Funciare (ANIF).

“Aceste costuri sunt incluse in strategia elaborata in domeniul imbunatatirilor funciare pentru perioada 2009-2013, fiind estimate pentru reabilitarea, modernizarea si mentinerea in functiune a unui numar de 91 de amenajari de irigatii ale ANIF”, a spus Suciu.

Conform strategiei, suprafata amenajata pentru irigatii cu posibilitati de functionare se ridica la 1,507 milioane ha, din care 717.370 hectare necesita cheltuieli de functionare curenta, iar 789.778 ha cheltuieli de reparatii pentru aducere la parametri proiectati sau pentru reabilitare-modernizare.

Pentru anul 2009 sunt prevazute costuri de peste patru milioane lei, pentru 2010 – 152,39 milioane lei, 2011- 168,04 milioane lei, 2012 – 325,15 milioane lei, iar pentru 2013 – 305,2 milioane lei.

Strategia cuprinde si realizarea unor amenajari noi pentru irigatii cu alimentare din canalul magistral Siret-Baragan, suprafata care urmeaza a se amenaja ridicându-se la 73.470 ha, in patru zone din Vrancea. Valoarea totala estimata in strategie se ridica la 1,57 miliarde lei pâna in anul 2013, cea mai mare suma fiind alocata in 2012, circa 430 milioane lei. Aceste sume nu includ si costurile pentru realizarea canalului Siret-Baragan.

Potrivit directorului ANIF, costurile pentru efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii in amenajarile de imbunatatiri funciare, altele decât irigatiile, cuprinse in strategie, au fost estimate la aproape 244 milioane lei pentru cele 12 sucursale teritoriale ale ANIF.
Numai pentru anul 2009 costurile acestor lucrari reprezinta 58,7 milioane lei.

Principalele probleme identificate in sectorul de imbunatatiri funciare se refera la mentalitatea invechita a beneficiarilor, care considera ca statul este singurul factor responsabil cu administrarea amenajarilor de irigatii, cu asigurarea fondurilor necesare si cu preluarea riscurilor generate de exploatarea amenajarilor.

De asemenea, strategia reflecta faptul ca farâmitarea si marimea redusa a parcelelor cu folosinta agricola si amplasarea necorespunzatoare a culturilor care favorizeaza practicarea unei agriculturi de subzistenta are implicatii negative din punct de vedere tehnic si financiar in exploatarea, intretinerea si repararea infrastructurii de imbunatatiri funciare.

Nu in ultimul rând, exista inconveniente legate de o piata agricola neconsolidata, de insuficienta echipamentelor de udare si distributia neuniforma a acestora in teritoriu, dar si un interes redus in implementarea conceptului de amenajari de imbunatatiri funciare insotite de amenajari silvice si reticente din partea agricultorilor in orientarea planului de cultura catre plante valoroase, care raspund bine la irigatii si care au desfacere imediat pe piata interna si externa.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Cosmin spune

    Romania are mare nevoie de o agricultura fiabila. Venitul Netional realizat va creste mult de pe urma investitiilor in acest sector. Haideti sa facem mai intai infrastructura si apoi oamenii vor renunta treptat la agricultura de subzistenta pe care o practica de 2000 de ani. Avem nevoie de cat mai multi agenti econmici, iar cei din sectorul agricol vor aduce un nou suflu ofertei agregate. Sunt pentru o agricultura performanta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.