Liviu Voinea: vreţi 7 pâini sau un automobil la ieşirea la pensie?

Asociatia Grupul de Economie Aplicata – GEA, in parteneriat cu Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si cu Blocul National Sindical au lansat marti campania de strângere de semnaturi pentru modificarea Legii 411/2004, in sensul introducerii randamentului minim garantat egal cu rata inflatiei pentru pens iile private obligatorii.

Campania are loc in cadrul proiectului PHARE cu titlul “Cine si cum are grija de banii de pensii?”, care include monitorizarea activitatii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si protejarea drepturilor angajatilor la un randament minim garantat pentru contributiile la pilonul II de pensii.

Modificarea legislativa propusa de GEA, Cartel Alfa si BNS vizeaza alin. (2) al art.135 din Legea 411/2004, pentru ca acesta sa prevada ca

“suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decât valoarea contributiilor platite, actualizata cu rata inflatiei, intre data platii contributiilor si data iesirii la pensie a participantului.”

Aceasta propunere legislativa a primit avizul favorabil al Consiliului Legislativ si a fost publicata in Monitorul Oficial al României.

Liviu Voinea, director executiv al GEA, a explicat obiectivul demersului de modificare al legislatiei privind pilonul II al pensiilor private:

“Am inceput de azi sa strângem cele 100.000 de semnaturi necesare pentru modificarea legii. Azi, la Romaero, unde am lansat campania, am strâns deja câteva sute de de semnaturi si speram ca asocierea noastra cu sindicatele sa ne permita sa avem succes in demersul nostru, al carui obiectiv este usor de inteles: sa protejam pensiile oamenilor impotriva inflatiei.

Trebuie sa ne gândim ca in 1989, un autoturism Dacia costa 70.000 de lei. Azi, cu aceeasi suma, poti cumpara 7 pâini si ne aflam la doar 20 de ani distanta de punctul de referinta luat.

Întrebarea pe care o lansam este urmatoarea: participantii la pilonul II doresc ca dupa 20 de ani de contributie sa isi poata lua din pensia cuvenita sapte pâini, sau o Dacie?

Este perfect posibil sa permitem oamenilor sa isi pastreze valoarea contributiilor si la iesirea la pensie sa poata lua tot o masina, nu sapte piini.

Prima data, aceasta idee a aparut in anul 2000, in Ordonanta de Guvern 230, pe vremea când premier era Mugur Isarescu. Din pacate, actul normativ, care prevedea obligatia ca performanta administratorului de fond de pensii sa fie de cel putin 1% peste rata inflatiei, a fost rapid abrogat de guvernul urmator.

Asadar, tehnic este posibil sa avem un sistem de pensii private obligatorii bazat pe aceasta prevedere, iar ea exista in sistemele similare din Elvetia, Suedia, Australia, Uruguay. Dar cei care tin neaparat sa compare situatia din România cu cea din alte tari ar trebui intâi sa raspunda la o intrebare de genul câte tari ca România mai exista in lumea asta?”, a spus Liviu Voinea.

În Raportul de monitorizare al activitatii CSSPP, prezentat marti de GEA, Cartel Alfa si BNS se arata ca o rata a inflatiei de 5% poate injumatati puterea de cumparare in 14 ani.

Citește și
3 Comentarii
 1. vio spune

  Pacat de baiatul asta,relativ tinar care are niste idei stingiste de speriat.Oricum ideea de fond privat de pensii cu contributii obligatorii este o porcarie,o strutocamila,dar sa ceri garantarea unui randament minim egal cu inflatia este o idee demna de un activist PCR.Pentru asta era suficient ca fiecarui angajat sa i se vireze o suma lunar intr-un cont bancar care sa poata fi deblocata la implinirea virstei de pensionare a angajatului,restul e gargara populista de doi bani.

 2. Bianca spune

  Draga vio, idei de stanga, da! Adica, socialiste, nu comuniste. Socialismul presupune, printre altele, ca banii pe care statul (sau institutii private) ii colecteaza de la populatie sa ii foloseasca in interesul populatiei si nu… pe hm… sa zicem… pachete stimulative pentru corportatii (adesea cu un capital strain).

  Iar cat despre suma virata lunar intr-un cont bancar… pai daca un fond de pensii vireaza lunar o suma… de ce am mai avea nevoie de fond de pensii? Ca sa rulam niste bani? N-as putea sa mi-i economisesc eu? Ii virez catre fondul de pensii in speranta ca dupa 30-40 de ani de munca, sa primesc o suma indexata cu o rata mai mare decat a inflatiei cumulate, sau mai mare decat a unei rate de dobanda la depozit.

  Ramane la simtul prevederii fiecaruia ca sa (nu) se bazeze pe pensii pentru batranete, si sa isi construiasca viata in asa fel incat sa asigure o independenta de venituri de la stat. Sau fonduri de pensii private. Pana la urma, istoria recenta demonstreaza ca nici unii nu sunt de incredere.

 3. Iulia spune

  Da, cred ca iesi mult in castig daca pui banii intr-un cont la banca, unele banci au dobanzi foarte mari, care depasesc foarte mult rata inflatiei. Legea cu rata inflatiei NU E BUNA, trebuie data si DOBANDA la banii aia, adica banii din fondul privat de pensie sunt blocati si folositi atatia ani de catre cei care administreaza acel fond, trebuie neaparat sa primesti si tu ceva la schimb. Cel mai corect era sa-ti faci sngur administrarea, dar nu se poate din cauza majoritatii romanilor, care ar consuma banii in loc sa-i depoziteze iar apoi ar astepta ajutoare de la stat la batranete.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.