EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Peste 1,5 miliarde de euro se bagă în pensionarii „speciali”. Vor să schimbe legea, dar lasă o portiţă

1

Anual, se transfera de la bugetul de stat, circa 1,5 miliarde de euro pentru plata drepturilor celor 200.000 de pensionari magistrati, militari, aviatori, diplomati, parlamentari.

In cea mai mare parte, suma de 700 de euro pe care o primeste in medie fiecare pensionar din aceasta categorie, se plateste nu din contributiile beneficiarilor la fondurile de pensii, ci din taxe si impozite. Aceste sume se vor plati chiar si in eventualitatea modificarii legislatiei, pentru cei care sunt pensionati.

Pensiile speciale vor fi înlocuite de aşa-numitele pensii ocupaţionale. „Cei care aparţin unei anumite categorii profesionale vor putea avea şi propriul sistem de pensii, paralel cu sistemul public. Dar, pentru a fi înscrişi în acel sistem, vor fi obligaţi să contribuie suplimentar faţă de contribuţia la sistemul public. Nu am stabilit dacă administrarea sistemelor ocupaţionale se va face în regim privat sau public”, explică Mihai Şeitan, consilierul premierului Boc pe probleme de asigurări sociale şi fost preşedinte CNPAS.

Până la o eventuală modificare a legislaţiei, rândurile beneficiarilor legilor speciale de pensii se vor îngroşa, simţitor. Iar toţi cei care vor apuca o pensie specială vor beneficia de ea pentru tot restul zilelor, pentru că un principiu de bază al statului de drept este că nici un drept social, o dată câştigat, nu poate fi anulat.

Continuarea în Gândul

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Coco spune

    Bun, si cine este vinovat pentru acest haos din sistemul de pensii? Cu siguranta se pot mentine pe loc multi ani de acum inainte pana se ajunge la un echilibru echitabil intre toate pensiile, proportional cu munca prestata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.