Pirateria software provoacă firmelor pierderi de 53 miliarde de dolari

0

Programele software pirat au fost responsabile in 2008 pentru 41% din toate programele software pentru PC instalate, provocând companiilor pierderi estimate la 53 miliarde de dolari, a anuntat, marti, Business Software Alliance, transmite Reuters.

Procentul pro gramelor software pirat, utilizate de computerele personale ale companiilor si persoanelor fizice din intreaga lume, a crescut de la 38% in 2007, la 41% in 2008, in pofida succeselor inregistrate la capitolul combaterii pirateriei in China si Rusia, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta IDC pentru Business Software Alliance. Anul trecut vânzarile totale de programe software pentru PC-uri au crescut cu 14%, pâna la 88 miliarde de dolari.

Chiar daca au existat progrese in combaterea pirateriei in unele tari, nivelul pirateriei software scazând in aproximativ jumatate din tarile analizate iar in o treime a ramas la acelasi nivel, “in termeni de venituri realizate din vânzarea de software pirat, cifrele sunt in crestere”, a declarat presedintele si directorul general al BSA, Robert Holleyman.

Potrivit acestuia, desi in SUA programele software pirat reprezinta aproximativ 20% din piata totala, cel mai mic nivel din intreaga lume, pirateria este o problema importanta deoarece pe piata din SUA se vând mai multe programe software decât pe orice alta piata din lume.

Holleyman sustine ca o mare parte din pierderi sunt generate de companiile mici care utilizeaza copii fara licenta ale programelor software.

Aceste firme pot avea pâna la 50 de calculatoare persoanale dar au platit drepturi de licente pentru a folosi programe software doar pentru 25 din aceste PC-uri.

“SUA are cele mai mari pierderi in termeni de dolari”, a precizat Robert Holleyman.

În cazul Chinei, nivelul pirateriei software a scazut de la 90% din totalul programelor software in anul 2004 la 80% anul trecut, iar in Rusia nivelul pirateriei software a scazut cu 5% anul trecut pâna la 68%, sustine BSA.

Progresele realizate in China au venit dupa ce guvernul de la Beijing a decis sa utilizeze numai software licentiat, precum si dupa ce furnizorii de servic ii de Internet au cooperat prin scoaterea de pe Internet a programelor software piratate, a precizat Holleyman.

Studiul a descoperit un numar de sapte tari in care nivelul pirateriei software este de 90% si chiar mai mare: Georgia, Bangladesh, Armenia, Zimbabwe, Sri Lanka, Azerbaidjan si Republica Moldova.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.