Primul contract între industria spaţială europeană şi o firmă românească

O masina-unealta, unica in lume, proiectata si realizata de specialistii români de la World Machinery Works (WMW) din Bacau, va produce anul viitor piese componente pentru racheta spatiala europeana Ariane 5, a spus, marti, presedintele Agentiei Spatiale Române (ASR), Marius Pisso, anuntând primul contract incheiat de industria spatiala europeana cu o firma din România.

“Semnarea parteneriatului strategic intre firma bacauana WMW, EADS Astrium si Secatech din Franta reprezinta un inceput de succes pentru viitoare colaborari si asteptam ca România sa intre ca membru cu drepturi depline in clubul exclusivist al Agentiei Spatiale Europene”, a declarat Thomas S. Muller, Chief Financial Officer, Astrium GmbH.

Masina unealta pe care WMW o va livra in vara anului 2010 este un centru de prelucrare vertical (VLO 57 CNC), capabil sa realizeze piese metalice deosebit de complexe cu diametrul de pâna la 6 metri si cu o precizie de microni, a precizat vicepresedintele companiei din Bacau, Gabriel Cârciumaru.

Potrivit lui Patrick Lafouge, Commodity Manager EADS Astrium, firma din România a fost selectata pentru nivelul tehnologic garantat, siguranta termenului de livrare si pretului extrem de competitiv, cu 30% mai redus in comparatie cu ofertele firmelor din Franta, Italia, Spania si Polonia.

Termenul de livrare este de 12 luni, fata de 2-2,5 ani din celelalte oferte. De asemenea, masina-unealta româneasca s-a impus in fata celorlalti competitori si prin productivitatea mult sporita. Ca urmare, Astrium va putea fabrica opt rachete Ariane pe an in loc de cinci, ca pâna acum.

“Trebuie sa avem mai multa incredere in noi pentru ca putem”, a subliniat Gabriel Cârciumaru, referindu-se la resursele umane, tehnologice si de creatie din tara noastra, care pot concura de la egal la egal pe piata internationala.

World Machinery Works a fost infiintata in anul 1971 sub numele de Întreprinderea de masini-unelte Bacau si privatizata in 1998. Anul trecut a avut o cifra de afaceri de 8,5 milioane de euro, iar managementul estimeaza o crestere de 10% pentru 2009. În prezent, 95% din productie este exportata.

Astrium, subs idiara a concernului EADS, este cel mai mare producator de sateliti din Europa. Anul trecut, Astrium a avut o cifra de afaceri de 4,3 miliarde de euro si are peste 15.000 de angajati in cinci tari: Franta, Germania, Olanda, Spania si Marea Britanie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.