Isărescu: Nu ne propunem să oprim criza la graniţă, ci să-i atenuăm pantele

Guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu, a afirmat, miercuri, la Iasi, ca BNR nu a sustinut niciodata ca va “anula” criza, ci doar o va atenua, contrar unor mesaje lansate prin intermediul discursului public sau cel politic.

Guvernatorul Bancii Nationale a afirmat, in timpul discursului tinut cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, ca România va putea sa atenueze din impactul crizei financiare din punct de vedere al autoritatilor si al politicilor macroeconomice.

“Nu ne propunem sa oprim criza la granita, ci doar sa atenuam pantele acesteia. Actionam asupra curbelor, incercam sa atenuam pantele curbelor, nu putem ajunge nici la aplatizare si nici sa dam la o parte criza. Aceasta este o iluzie periculoasa care se transmite societatii românesti”, a mai spus guvernatorul BNR.

El a recunoscut in fata auditoriului ca o criza financiara era inevitabila, intrucât este o influenta naturala a ciclurilor economice.

“Nu este nevoie sa descoperim America, este suficient sa ne uitam la alte tari. Avem datoria de a tine economia in directia cea buna si sa venim cu solutii si politici care au fost aplic ate in alte tari, pentru ca, pe de o parte, unele fenomene sunt inevitabile, iar pe de alta, solutiile le gasim si in cartile de specialitate si in ceea ce numim bunul simt economic. Restul este zgomot. În asemenea momente trebuie sa ai taria sa dai la o parte zgomotul daca doresti sa adopti masuri politice bune”, a spus Mugur Isarescu.

El a vorbit despre evolutia României din punct de vedere financiar si economic, incepând din 1990 si pâna acum, atragând atentia in acest sens asupra faptului ca tara noastra a avut o particularitate in rândul statelor post comuniste.

În opinia sa, România a fost descoperita mai târziu de capitalul privat, in timp ce un intreg deceniu, “in anii ’90, tari precum Polonia, Cehia, Ungaria au beneficiat de gratiile intrarilor de capital, relativ abundente, dar precum o ploaie buna, nu una torentiala, România a suferit in tot acest deceniu de o adevarata seceta a intrarilor de capital privat”.

Explicatia, in acceptiunea guvernatorului BNR, este aceea a neincrederii si, probabil, distorsiunea mesajelor care plecau din tara, “dar, in mod sigur, spun eu, si din considerente geostrategice”.

Toate acestea au disparut abia din acest deceniu, dupa ce “a devenit clar ca România intra in structurile NATO si sub umbrela de securitate a acestei organizatii, iar apoi a inceput sa devina din ce in ce mai sigur ca intra si in Uniunea Europeana, capitalul privat a descoperit tara noastra”.

“Si atunci intrarile au fost mult mai mari, intr-un timp scurt, de patru-cinci ani, a inceput mai intâi cu o ploaie buna, iar apoi cu ceva inundatii de capital privat”, a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul a tinut sa arate din nou ca optiunea politicii fiscale din România a fost imprudenta in toata perioada anilor 2004 – 2008.

“În România au fost doua cauze pentru aceasta imprudenta: decidentii au considerat ca timpurile bune au venit odata pentru totdeauna, ceea ce, evident, inseamna ca expansiunea cheltuielilor putea fi permanenta. Când iti este bine, când esti sanatos, când se leaga lucrurile, este un comportament absolut uman si normal. Nu te gândesti ca va veni si reversul ciclului. Ce constatau in special colegii de la Ministerul de Finante: economia crestea foarte repede, incasarile erau foarte mari, si puneau o intrebare fireasca: daca am venituri mai mari, de ce sa nu cheltuiesc, pentru ca trebuie sa ma dezvolt. A doua a fost legata de anul electoral 2008, care a amplificat cheltuielile si mai mult”, a precizat Mugur Isarescu.

Revenind la actualitatea economico financiara, guvernatorul BNR a apreciat, totodata, ca principala provocare a anului 2009 este implementarea ajustarilor prevazute in raporturile cu UE si cu FMI.

“Nereusita de a implementa masurile prevazute va duce la o pierdere de credibilitate mai mare decât importul de credibilitate facut prin aceste acorduri”, a subliniat Mugur Isarescu, sustinând ca autoritatile trebuie sa aiba taria sa nu cada in mrejele veniturilor bugetare mari si a intrebarii ca daca avem venituri mari de ce sa nu facem autostrazi.

“Daca s-ar fi facut autostrazi tot era bine. Dar, in asemenea situatii, incepi anul cu gândul ca vei construi autostrazi, constati ca se construiesc greu, si cândva, prin septembrie- octombrie, te razgândesti si iei banul de la autostrazi si il treci la domeniile de consum care fac cele mai multe presiuni”, a mai spus el.

Isarescu a atras, totodata, atentia ca “inainte de a scapa de criza efectiva trebuie mai intâi sa scapam de criza din capul nostru, pentru ca multe goluri de finantare sunt mentale”.

De asemenea, a atras atentia asupra abordarii in discursul public si politic a crizei financiare mondiale, subliniind ca exista si o dimensiune mediatica a crizei, care influenteaza evolutia acesteia.

“Exista o dimensiune a acestei crize financiare, una mediatica, care nu trebuie neglijata si care ne influenteaza. Si inainte de a iesi din aceasta criza, noi, românii, trebuie sa iesim cu criza din capul nostru. E foarte important, nu e vorba de a intra intr-o stare de euforie, dar a pune un diagnostic corect si a vedea dimensiunea adevarata a impactului crizei este o preconditie a unor politici corecte”, a mai spus Mugur Isarescu.

Discrepanta dintre specialistii care pun in practica politici de atenuare a crizei si dezbaterea publica a fost un alt subiect abordat de guvernatorul BNR, care, in acest sens, a atras atentia ca vom avea mereu probleme de comunicare si o concurenta neloiala cu “dezbaterea publica de tip catastrofa”, moderata nu de putine ori de nespecialisti.

Dezbaterea publica are libertatea sa spuna orice. Noi, cei pusi sa tinem de niste manete, nu avem libertatea sa facem orice si nici nu trebuie sa ne lasam influentati prea mult de dezbaterea publica decât atunci când vedem ca ea se duce mult prea departe de realitate sa intervenim”, a conchis Mugur Isarescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.