Letonia, în faliment. Statul nu mai are bani pentru nimic

0

Guvernul de la Riga riscă să intre în incapacitate de plată, dacă nu achită un miliard de euro creditorilor internaţionali, luna viitoare

– Reducerea cheltuielilor guvernamentale (inclusiv de salarii şi alocaţii) ar trebui să se ridice la 40%

Deşi salariile bugetarilor au fost reduse cu 20%, iar alocaţiile mamelor şi ale copiilor – plafonate, deşi un Executiv a căzut, iar un altul i-a luat locul promiţând măsuri mai dure de austeritate, Letonia se apropie de faliment.

Statul UE denumit „tigrul baltic” – după un deceniu de creştere economică (din care patru consecutivi cu peste 10%) – nu mai are bani pentru achitarea contribuţiei la NATO şi OSCE.

Suma de 220.000 datorată celor două organizaţii este prea mare pentru ca Guvernul leton să o poată achita în acest moment, astfel că diplomaţii au primit instrucţiuni să ceară o „amânare” a plăţilor.

Dacă luna viitoare Letonia nu-şi achită rate scadente (un miliard de euro) către creditori internaţionali, ţara va putea fi considerată drept „intrată în faliment”, la fel cum s-a întâmplat cu Islanda, în toamna lui 2008.

Pentru a-şi achita datoriile, Guvernul trebuia să primească o tranşă de 200 milioane dolari din împrumutul de 9,7 miliarde acordat de FMI, anul trecut, însă Fondul refuză eliberarea acesteia, invocând insuficienţa reducerilor de cheltuieli.

Continuarea în Gândul

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.