Licitaţiile, distracţie privată pe bani publici

– Licitaţiile ocolesc Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP) pentru ca legăturile dubioase dintre câştigători şi contractanţi să nu iasă la iveală.

– 1,2 mld. de lei, adică doar 2% din totalul valorii contractelor atribuite prin licitaţii publice, s-au derulat prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP – www.e-licitatie.ro)

Reconstruirea stadionului „Lia Manoliu“ costă cu cincizeci de milioane de euro mai mult decât cel din Frankfurt, cu care ar fi trebuit să semene, dar care este mai mare decât cel din Bucureşti.

Reabilitarea celor trei kilometri ai şoselei Gheorghe Ionescu Siseşti – Ion Ionescu de la Brad, aflată în administrarea Primăriei Capitalei, este mai scumpă decât construcţia aceluiaşi număr de kilometri din noua autostrada Bechtel.

La Constanţa, primăria atribuie contracte de publicitate pe patru ani, în valoare de un milion de euro, firmei fratelui preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, apropiat al primarului Radu Mazăre, iar la Sibiu, cu bani publici, se întreţin baraje care nu au fost construite încă.

În schimb, la Craiova, primarul s-a hotărât să achiziţioneze cu bani publici aranjamente florale, coroane de flori şi buchete.

Persoana fizică Silvia Rădoi câştigă licitaţie după licitaţie în faţa concurenţei – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public, aflată în subordinea primăriei şi care deţine sere pe domeniul public.

Acestea sunt câteva dintre cazurile relevate de un studiu recent lansat de Institutul de Politici Publice (IPP) privind transparenţa procesului de achiziţii publice în administraţia locală.

Studiul IPP subliniază şi legăturile de interese dintre câştigătorul licitaţiei privind reabilitarea stadionului „Lia Manoliu“, consorţiul Max Boegl&Astaldi, şi fostul primar al Capitalei, actualul ministru al economiei, Adriean Videanu.

„Atât Max Boegl, cât şi Astaldi au câştigat contracte uriaşe pentru infrastructură în România, dar execuţia lucrărilor s-a lăsat cu scandal, un exemplu fiind autostrada Bucureşti-Constanţa. Compania Max Boegl este strâns legată de ministrul economiei, Adriean Videanu, la acea dată primar general al Bucureştiului”, spune Adrian Mogoş, autorul studiului de caz.

Continuarea în Capital

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. NONY spune

    STATI LINISTITI CA PROBLEMA O REZOLVA O ALTA AMAZOANA DIN PORTOFOLIUL PREZIDENTIAL, CRISTINA TRAILA(presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice care functioneaza pe post de “DETERGENT DEZINFECTANT – SOLUTIE ALBITOR” AL PENALELOR SI PENALILOR DIN P.D.-L. VEZI CAZUL CU FOSTA DANSATOARE LA BARA SI EXMINISTRU, MONICA IACOB RIDZI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.