EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Liviu Voinea: Ar trebui făcut public acordul cu FMI

0

“Masurile pe care ar trebui sa le ia autoritatile române pentru reducerea deficitului sub 3% sunt cele din acordul cu FMI. Ca atare, in actualele conditii, guvernul României ar trebui sa faca public acordul cu Fondul, ca sa stim ce masuri isi propune Executivul sa ia pentru reducerea deficitului bugetar”, a declarat miercuri Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
“România are, cel putin teoretic, un plan de reducere a deficitului, agreat de Comisia Europeana si in baza caruia am luat imprumutul de la aceasta, care a fost conditionat tocmai de reducerea deficitului, a mai spus Liviu Voinea. Daca ducem la bun sfârsit acest plan, nu vor fi repercusiuni.

Daca se iau acum masurile deja prevazute in acord, nu putem zice ca ele sunt masuri suplimentare si ca au fost adoptate in urma recentei decizii a Comisiei.
Practic, Comisia nu cere altceva decât un plan de reintrare in normalitate pe termen mediu.

Nu cred ca masura de deschidere a procedurii de infringement sa aiba vreun impact psihologic asupra investitorilor straini, dat fiind ca, in afara noastra, mai exista inca alte 10 tari membre ale UE impotriva carora a fost demarata aceasta procedura. Reactia Bruxelles -ului in cazul României este una fireasca, dat fiind ca anul trecut am depasit limita de 3% a deficitului bugetar”.

Tarile membre ale Uniunii Europene impotriva carora exista in acest moment deschisa procedura de infringement din cauza deficitului bugetar excesiv sunt Polonia, România, Lituania, Letonia, Grecia, Malta, Franta, Marea Britanie, Spania si Ungaria.

În decizia sa, Bruxellesul a specificat ca România a avut o politica prociclica, inregistrând o crestere exploziva a cererii intre 2005 si 2008, deficitul intern crescând de la 1,2% in 2005 la 5,4% in 2008.

Aceasta situatie a determinat autoritatile Uniunii Europene sa decida ca depasirea valorii de 3% nu poate fi considerata exceptionala, adica având criza globala drept cauza.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.