Ajunge euro 5 lei sau coboară sub 4?

BNR a intervenit in piata pentru a sprijini cursul de schimb, deoarece golul de finantare avut de Romania ar fi putut accentua deprecierea leului, daca acesta ar fi fost lasat sa fluctueze in functie de evolutiile pietei, a precizat, joi, guvernatorul Mugur Isarescu.

„Acele rapoarte (care prezentau un gol de finantare foarte mare pentru Romania n.r.) nu erau chiar deplasate. Noi, ca banca centrala, avem cu siguranta datoria de a apara leul, dar, pe un gol de finantare, o oferta si o cerere de valuta care nu este acoperita, pot duce cursul oriunde. Cum sa lasam cursul sa il duca piata cand ai gol de finantare? In momentul in care incepea degringolada, nimeni nu mai stia unde se mai opreste”, a declarat guvernatorul BNR, citat de The Money Channel.

Precizarile au fost facute la doar o zi dupa discursul din Parlamentul Romaniei in care premierul Emil Boc a pus stabilitatea monedei nationale pe seama masurilor coerente de politica economica adoptate de Cabinetul pe care il conduce.
Chiar daca si-a arogat merite necuvenite, prin discursul sau rostit in fata deputatilor si senatorilor, reuniti pentru a vota motiunea „Marea pacaleala PDL-PSD”, initiata de PNL, Emil Boc nu l-a contrazis in totalitate pe Mugur Isarescu.
Premierul a recunoscut voalat ca, fara cele 13 miliarde de euro imprumutate de la FMI, cursul de schimb ar fi fost imposibil de stabilizat.

Boc nu a pomenit nimic despre valoarea la care ar fi putut ajunge moneda unica in situatia in care BNR nu ar fi avut suficiente fonduri la dispozitie pentru a interveni in piata. O cifra a fost totusi inaintata de guvernatorul BNR, care a vorbit despre o ipotetica depreciere a cursului de pana la 5 lei pentru un euro.
„Cu un gol de finantare care nu e acoperit, cursul de schimb se poate duce oriunde. Se poate duce si la peste 5 lei/euro”, a mai declarat, joi, Mugur Isarescu.

Potrivit sefului BNR, in contextual actual in care banca centrala are 13 miliarde de euro la dispozitie pentru intarirea rezervei valutare, orice prognoza de curs de 5 lei/euro ar fi total nefundamentata.

Jucatorii de pe piata bancara intrevad in perioada urmatoare o apreciere usoara a monedei nationale, pana spre o valoare a cursului de 4,1 lei/euro.

„Dat fiind caracterul extrem de volatil al proceselor economice pentru anul in curs, noi am avut in vedere ca paritatea EUR/RON va putea atinge si nivele aflate in proximitatea pragului de 4,0 spre sfarsitul anului. In linie cu cele mentionate mai sus, estimarea noastra pentru cursului EUR/RON la finalul primului semestru ramane neschimbata: 4.1″, ne-a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD – Groupe Société Générale.

Articolul integral în Ziare.com

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.