Am intrat în recesiune economică

Economia României a intrat în recesiune după ce a înregistrat o scădere consecutivă a PIB-ului în primul trimestru din 2009 şi în ultimul trimestru al anului trecut.

Astfel, conform datelor ajustate, PIB-ul ţării noastre s-a redus în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2008, cu 2,6%, după ce în trimestrul IV al anului trecut suferise o contractare de 3,4 procente. Estimarea  a fost făcută de Institutul Naţional de Statistică pe baza cifrelor ajustate sezonier.

Conform datelor neajustate, în primul trimestru al acestui an, PIB-ul nostru a cunoscut o scădere de 6,4% faţă de trimestrul I al anului trecut.

Recesiunea tehnică este definită ca fiind scăderea PIB, ajustată sezonier, în două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare.

Cu toate acestea, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, susţine că economia a răspuns „foarte bine” la criza financiară în primele trei luni ale anului, rezultatele fiind cu mult peste aşteptări. „Ce s-a întâmplat în primele trei luni din acest an este cu mult mai mult decât mă aşteptam. Deci economia a răspuns foarte bine”, a afirmat Isărescu într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi.

Continuarea în Capital

Citește și
2 Comentarii
  1. manea gheorghe spune

    poate ca nu ne aflam in aceasta situatie de recesiune daca reuseam sa accesam fonduri europene,pe baza unor proiecte bine fundamentate,cu sprijinul institutiilor create, care trebuiau sa urmareasca realizarea a cat mai multe proiecte
    Aajutorul in realizarea proiectelor trebuia dat in zona rurala, cu precadere si apoi inzona urbana.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.