EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a scăzut cu 38%

0

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului Rompetrol, a inregistrat, in primul trimestru din 2009, o scadere a cifrei de afaceri consolidate cu 38%, pâna la 651 milioane dolari, profitul operational (EBITDA) reducându-se pâna la 14,3 milioane dolari, pe fondul scaderii cotatiilor internationale ale produselor petroliere, informeaza compania.

Principalii factori externi care au influentat in primul trimestru rezultatele financiare obtinute de Rompetrol Rafinare, independenti de activitatea sa, sunt scaderea cotatiilor internationale cu 54% pentru titei si cu 50% pentru carburanti fata de perioada similara din 2008, majorarea diferentelor de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale (33% pentru RON/USD si 16% pentru RON/EURO), precum si influentele crizei financiare internationale.

Printre performantele atinse de Rompetrol Rafinare si subsidiarele sale in primul trimestru se numara lansarea gamei de carburanti premium Alto (benzina Alto 101 si motor ina Alto 55), atingerea unor minime istorice a pierderilor tehnologice (minus 17%) si a consumurilor energetice (minus 16%) la Rompetrol Rafinare, repornirea instalatiilor de polietilena de joasa (LDPE) si inalta densitate (HDPE), rechemarea din somaj tehnic a angajatilor Rompetrol Petrochemicals, dupa diminuarea cu circa 73% a stocurilor de polimeri.

De asemenea, un alt proiect important finalizat in primul trimestru este si constructia Centrului de Operatiuni Rompetrol (ROC), care permite controlul si monitorizarea atât a statiilor de alimentare, cât si a calitatii/trasabilitatii carburantilor Rompetrol, de la poarta rafinariei pâna in rezervorul clientului.

Nivelul total al materiilor prime procesate de rafinariile Grupului Rompetrol (Rompetrol Rafinare si Vega Ploiesti) in perioada ianuarie-martie s-a majorat cu 1%, pâna la 1,07 milioane tone.

Tot in primul trimestru, Grupul Rompetrol, prin Midia Marine Terminal, a descarcat primul vapor de titei si a inceput operarea propriului terminal petrolier din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu materiei prima a rafinariei.

Acesta va permite realizarea unor reduceri a costurilor de cel putin 4-5 dolari/tona prin scaderea distantei cu aproximativ 33 de kilometri fata de traseul prin portul Constanta.

Pentru acest an, cantitatea de materie prima estimata de rafinaria Rompetrol Rafinare pentru a fi procesata se ridica la circa 4,39 milioane tone (4,24 milioane tone titei), la care se adauga 309.000 tone la Vega Ploiesti.

În primul trimestru, vânzarile de carburanti pe plan extern ale rafinariei Rompetrol Rafinare s- au majorat cu aproximativ 22% (465.00 tone), ca efect si a finalizarii in luna decembrie a triplarii capacitatii de tranzitare a produselor petroliere prin dana 9 aferenta portului Midia.

Pe plan intern, vânzarile de carburanti au inregistrat o diminuare cu 7% (300.000 tone).

Pe fondul influentei crizei economice internationale, segmentul de distributie a Rompetrol Rafinare (subsidiarele Rompetrol Dowsntream, Rom Oil, Rompetrol Logistics, Rompetrol Gas) a inregistrat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri de 344 milioane dolari si un profit net de 14,7 milioane doalri.

În acelasi timp, carburantii comercializati pe plan intern au consemnat o crestere cu 11% pe segmentul wholesale si o diminuare cu 2% pe retail.
La finele lunii martie, Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului in Romania, a lansat QProTek-t, primul program din România de garantare a calitatii carburantilor si a functionarii optime a sistemului de alimentare al masinii.

Segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, a consemnat in primul trimestru o cifra de afaceri de 47,5 milioane dolari si un profit net de peste 5,1 milioane dolari.

În contextul constrângerii pietelor de profil si a scaderii cotatiilor internationale la produsele petrochimice, compania a repornit instalatiile de polietilena de inalta densitate (HDPE) si de joasa densitate (LDPE) si a rechemat personalul trimis in somaj tehnic la finele lunii noiembrie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.