FMI loveşte în ţările sărace

Conditiile impuse de Fondul Monetar International (FMI) pentru acordarea de asistenta tarilor sarace nu sunt necesare. Organismul financiar isi poate permite sa fie mai generos, este de parere cotidianul britanic The Guardian.

Astfel, FMI are parte de tot mai multe confruntari cu beneficiarii de credite. Cel mai recent, saptamâna trecuta, Turcia si Letonia s-au alaturat listei de guverne ale caror plati de la FMI sunt retinute deoarece liderilor le este imposibil, din punct de vedere politic, sa impuna sanctiunile cerute asupra cetatenilor.

FMI considera aceste masuri ca fiind necesare si predeterminate – in cele mai multe cazuri prin faptul ca tarile care au facut imprumutul au in trecut exemplul unor datorii externe sau al dezechilibrului la nivel bugetar.

Însa in realitate, FMI este cel care are un lung trecut – ce incepe cu decenii in urma – al stabilirii unor masuri ce nu sunt necesare si al impunerii unor conditii adesea daunatoare pentru tarile ce doresc sa faca imprumuturi.

Letonia nu a mai primit suma de 200 milioane de euro de la FMI, in luna martie, deoarece nu si-a redus suficient de mult bugetul. Potrivit informatiilor prezentate in presa, guvernul leton doreste sa declare anul acesta un deficit bugetar de 7% din PIB, in vreme ce FMI cere un deficit de doar 5% din PIB.

Tara si-a redus deja bugetul cu 40% si intentioneaza sa inchida, chiar, unele spitale si scoli publice pentru a putea indeplini conditiile impuse de Fond; intre timp, aceste masuri au declansat proteste de strada ale cetatenilor letoni.

PIB-ul Letoniei a scazut cu 18% in primul trimestru al anului curent, dupa ce a inregistrat o scadere cu 10,3% in trimestrul anterior, cele doua scaderi ale sale numarându-se printre cele mai mari declinuri ale PIB-ului din lume. Aceasta situatie subliniaza faptul ca recomandarile FMI sunt periculos de daunatoare. Scopul ajutorului oferit de FMI ar trebui sa fie de a face adaptarea mai usoara, nu mai dificila, comenteaza The Guardian.

În Pakistan, ar fi surprinzator daca Trezoreria SUA, care este principalul supervizor al FMI, nu ar considera necesara relaxarea conditiilor impuse de Fond.

Guvernul inarmat nuclear al Pakistanului se confrunta cu o serie de grave probleme politice in momentul de fata, lansând recent o importanta ofensiva impotriva insurgentei talibane tot mai agresive. Încetinirea economiei pakistaneze, intr-un moment in care criza economica globala are deja efectul de a incetini economiile nationale, ar putea fi o politica gresita din punctul de vedere al stabilitatii politice.

FMI a negociat o crestere a deficitului fiscal al Pakistanului de la 3,4% din PIB la 4,6%, insa isi mentine pozitia impotriva scaderii ratelor dobânzilor. În aproape toate acordurile sale standby negociate in decursul anului trecut, FMI a inclus conditii care vor reduce productia si vor creste somajul, in contextul in care economiile se afla deja in scadere.

Cu toate acestea, la Washington pare sa existe o graba pentru a i se furniza mai multi bani FMI, fara a avea loc audieri sau dezbateri in Congres. Discursul general este ca tarile sarace vor avea de suferit daca Fondului nu i se aloca imediat 108 miliarde de dolari, din partea Congresului.

Daca ar fi insa, adunate angajamentele FMI, potrivit celor 16 acorduri standby negociate de la agravarea crizei, suma totala ar fi de mai putin de 46 miliarde de dolari. Tarilor sarace nu li se va permite sa imprumute nici macar sume vag apropiate de aceasta, crede cotidianul britanic.

Fondul dispune deja de fonduri in valoare de 215 miliarde de dolari, detinând si rezerve de aur ce valoreaza peste 100 miliarde de dolari.

În acelasi timp, FMI planuieste sa adauge si 250 miliarde de dolari in fondul pentru Drepturi Speciale de Tragere (SDR). Chiar daca sunt luate in considerare cele 47 miliarde si, respectiv 20,5 miliarde de dolari pe care le primesc Mexicul si Polonia gratie liniei flexibile de credit a FMI, este clar ca Fondul incearca sa obtina sute de miliarde de dolari in plus fata de sumele care ii sunt necesare, comenteaza The Guardian.

În momentul de fata, Fondul detine de zece ori mai multi bani decât li se va permite vreodata tarilor sarace sa imprumute. Cu toate acestea, administratia Obama, intr-un gest surprinzator facut marti, a decis sa ataseze cele 108 miliarde de dolari menite sa ajunga la FMI unui proiect de lege pentru alte cheltuieli, in incercarea de a eluda procedeul legislativ firesc.

Motivul din spatele acestei manevre ascunse consta in faptul ca propunerea s-ar putea lovi de dificultati in Camera Reprezentantilor, unde legislatorii se tem sa voteze pentru acordarea de cecuri in alb de mai multe miliarde de dolari se incearca, deci, sa se convinga Congresul sa aprobe alocarea acestor fonduri fara a fi organizate audieri sau dezbateri, pornind de la ideea ca acest lucru este necesar pentru a fi salvate populatiile sarace din tarile sarace, incheie The Guardian.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.