EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

OMS va cerceta dacă virusul noii gripe „a scapat” din laborator

1

Cercetatorul australian Adrian Gibbs a asigurat ca noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat in laborator si ca ar fi scapat de aici dintr-o “eroare umana”. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca oamenii sai de stiinta vor investiga teza expertului australian, potrivit caruia virusul este rezultatul unei erori umane. “Am cerut expertilor nostri sa determine daca existe evidente. Dar este prea curând pentru a ne putea pronunta”, a declarat purtatorul de cuvânt al institutiei, Gregory Hartl, preluat de ziarul El Mundo.

Totusi, s-a subliniat ca prioritatea OMS este de a determina riscul pe care il presupune noul virus A/H1N1, sa se evalueze dezvoltarea sa si de a ajuta tarile membre ale organizatiei sa fie pregatite de o eventuala pandemie. Omul de stiinta australian,

Adrian Gibbs, in vârsta de 75 de ani care a participat la elaborarea antiviralului Oseltamivir (Tamiflu), utilizat in tratarea noii forme de gripa, a declarat intr-un interviu ca vrea sa publice un studiu care arata ca noile caracteristici genetice ale virusului A/H 1N 1 duc la presupunerea ca a fost cultivat in oua, o metoda folosita in laboratoare. El a ajuns la aceste concluzii dupa ce a facut parte din programul care a stabilit originile virusului prin analizarea segmentarii genetice.

OMS a primit studiul lui Gibbs la sfârsitul saptamânii trecute iar acesta este revizuit de Keiji Fukuda, director general adjunct interimar al organizatiei. Omul de stiinta australian care a studiat evolutia virusului timp de patru decenii, este unui dintre primii cercetatori care a analizat harta genetica a virusului identificat in urma cu trei saptamâni in Mexic.

“Cu cât vom sti mai repede de unde provine, cu atât vor fi mai sigure masurile ce vor fi adoptate”, a spus Gibbs intr-un interviu acordat telefonic din Camberra, ziarului Business Day. “Ar putea fi o eroare” care s-a produs in timpul dezvoltarii vaccinului sau ca virusul sa se fi transmis la porc sau alt mamifer, sau la o pasare inainte de a fi ajuns la om.

Cei care au luat atitudine impotriva studiului sunt cei de la Centrul de Preventie si Control al Bolilor din SUA. Nancy Cox, purtatoarea de cuvânt a institutului pentru gripa a declarat ca nu exista evidente pentru a sprijini concluzia lui Gibbs. Specialista considera ca cercetatorul nu are evidente ale virusului in America de Sud si Africa, unde noua tulpina ar fi putut suferi mutatii si care ar fi putut sta la originea naturala a noului virus A/H 1N1.

La rândul sau, medicul Sylvie Briand, experta a programului antigripa a OMS, a reactionat la informatiile privind o presupusa rezistenta a virusului atât la Oseltamivir (Tamiflu), cât si la Zanamivir (Relenza), celalalt medicament considerat eficient impotriva gripei A. “Virusul reactioneaza la ambele medicamente”, a confirmat Briand, care arata ca indoielile sunt suscitate de confuzia cu gripa comuna de sezon, care “anul trecut si cel precedent a rele vat o oarecare rezistenta” la aceste antivirale.

Cu privire la posibilitatea ca acest nou virus sa fie mai putin periculos decât se temea, experta a explicat ca acesta este comparat cu cel care a provocat pandemia grupei spaniole din 1918 si a recunoscut ca par doi virusi “de caracteristici diferite”.

“Dar nu este suficient pentru a spune daca ne aflam in fata unui virus mai blând pentru ca este destul de nou”, a precizat ea, reamintind ca nu se stie nici “cum vor reactia populatiile la noul patogen”. Referitor la revizuirea indicelui de alerta mondiala a pandemiei (in prezent la faza 5 pe o scara de 6), a spus ca ar putea fi “reconsiderat”, daca se vor remarca un regres important al cazurilor si daca epidemia va scadea in tarile cu numar mare de persoane afectate.

Pe de alta parte, ministrul sanatatii al Mexicului, José Angel Córdova Villalobos, a informat ca tara sa cerceteaza daca in spatele epidemiei exista doua tipuri diferite de virus, unul mai virulent decât celalalt. Cercetarile care se fac vor putea “sa explice de ce comportamentul este mai agresiv la unii pacienti in timp ce la altii este absolut inofensiv”, a spus ministrul.

Virusul gripei A (H1N1) “este un virus cu o mare capacitate de mutatie, mai mare chiar decât cel al SIDA”, a asigurat el. Totusi nu exista inca nicio evidenta stiintifica care sa confirme existenta a doua tipuri de virusi si “va trebui sa se astepte pâna la segmentarea genomului acestora”.

Ziarul mexican El Universal subliniaza ca autoritatile medicale din Mexic, SUA si Canada au detectat ceea ce “ar putea fi o noua versiune sau mutatie” a virusului, mai agresiva decât cea cunoscuta pâna acum. “Este o posibilitate. Singurul mod de a afla este printr-o serie de bioteste si realizând segmentarea completa a genei virusului, care se face in prezent”, a spus Miguel Angel Lezana, seful Centrului National de Supraveghere Epidemiologica a Mexicului.

“Au fost izolate tulpini atât de la cei decedati cât si de la cei care s-au vindecat pentru ca este important sa fie comparate si a sti daca moartea unei persoane are legatura sau nu cu caracteristicile proprii ale virusului sau cu alti factori”. OMS si-a exprimat preocuparea in fata posibilitatii unei mutatii a virusului, care l-ar fi putut face mai rezistent la medicamente si sa genereze o pandemie.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. George Baltei spune

    In mod normal, in sezonul cald, virusul gripal nu ar trebui sa supravietuiasca. Nu stiu ce a fost cu pandemia din 1918 dar, daca aceasta nu s-a stins in sezonul cald (ca si gripa actuala „porcina”),acest fenomen ar trebui sa ne alarmeze un pic deoarece asta inseamna in mod logic ca ar fi vorba de o potentiala tulpina virala capabile sa dezvolte un potential patogenic comparabil ca periculozitate ca cea din preajma primului razboi mondial.
    Este de presupus ca masurile anti-epidemiologice cum ar fi lupta in focar sa impiedice izbucnirea unei pandemii periculoase.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.